Jagermeister – domači zeliščni liker tete Pehte

    Jagermeister – domači zeliščni liker tete Pehte
    Deli naprej

    Jagermaister tete Pehte delamo že vrsto let. Vsako leto je drugačen, glede na zelišča in osnovo žganja, ki jo uporabljamo. Nam je sadjevec bolj všeč od tropinovca, zato preferiramo tega.

    Predpriprava zeliščnega likerja

    Teta Pehta je verjetno to počela drugače, mi pa nekje staknemo večji stekleni kozarec ali balon (flaškon) s širokim grlom, kjer se bo naš jagermeister pripravljal. Mi bomo vzeli 10-litrskega, noter pa bomo dali 5 litrov sadjevca. To bo tudi osnova za nabiranje zelišč. Količino prilagodite žganju, ki ga imate na razpolago. Kozarca ne imejte na sončni svetlobi. Najbolje se bo počutil na sobni temperaturi.

    Sestavine

    Zelišča in dele rastlin nabiramo po spodnjem seznamu ter vsakič sproti dodamo v posodo, kjer nas zeliščni liker pridobiva vedno več sestavin. To premešamo s kuhalnico in zapremo, da alkohol ne hlapi. Cvetove, liste in plodove naberemo za eno pest. To bo dovolj, da bo jagermeister ravno pravi. Važno je, da so rastline čiste in suhe. Se pravi, da jih nabirajte tam, kjer ni umazanije in ob sončnem vremenu. Takrat je v rastlinah največ učinkovin.

    Zelišče
    Kaj
    Kdaj
    Lapuh (Tussilago farfara)cvetmarec – april
    Trobentica (Primula vulgaris)cvetapril
    Trobentica (Primula vulgaris)listapril
    Smrekavršičkiapril – maj
    Robidalistapril- junij, september – oktober
    Ozkolistni suličasti trpoteclistapril – september
    Navadna marjeticacvetmaj – september
    Lapuhlistmaj – junij
    Kamilicacvetmaj – junij
    Gozdna jagodalistmaj – junij
    Brinzelene jagodemaj
    Pelinlistjemaj – junij
    Bezegcvetmaj – junij
    Navadni rmancvetmaj – junij
    Žajbeljlistmaj – junij
    Ajbišcvetmaj – junij
    Metalistmaj – avgust
    Materina dušicarastlinamaj – september
    Vinska ruticarastlinamaj
    Akacijacvetjunij
    Borovnicelist (pred zorenjem)junij
    Bela deteljacvetjunij – julij
    Janežzelenjunij – julij
    Kuminajunij – avgust
    Majaronjunij
    Lipacvetjunij
    Širokolistni trpoteclistjunij – avgust
    Šentjanževkacvetjunij – avgust
    Orehzelen, zrezanjunij
    Rožmarinvejicajunij – avgust
    Srčna močrastlinajunij – avgust
    Pravi kostanjcvetjulij
    Arnikacvetjulij – avgust
    Njivska preslicajulij – avgust
    Tavžentrožacvetjulij – avgust
    Navadna melisalistjulij – avgust
    Brinzrele jagodeoktober – november

    Ko napoči čas za pretakanje zeliščnega likerja

    Posoda je polna namočenih zelišč, tudi zadnje je odležalo dva tedna, zato je zdaj čas za izdelavo domačega likerja.

    Vsebino posode pretočimo najprej skozi sito, nato še skozi gazo, da dobimo tekočino brez primesi. Za vsak liter tekočine vzamemo pol kile sladkorja, ki ga karameliziramo in prelijemo s prav toliko litri vode. Če ste pričeli izdelavo domačega likerja s petimi litri, bo zadoščalo 2,5 kg sladkorja.

    Ko se sladkor v vodi razpusti, ga odložimo in počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa vse skupaj zmešamo in dobro premešamo. Nič ne bo narobe, če jagermeistru dodate še pol litra konjaka oz. vinjaka. To bo izboljšalo že tako dober okus. Jagermeister nato pretočimo v primerne stekleničke in zapremo v temni prostor ter po potrebi konzumiramo ali podarimo prijateljem. 🙂

    4.4/5 - (50 votes)

    Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.