Jagermaister tete Pehte delamo že vrsto let. Vsako leto je drugačen, glede na zelišča in osnovo žganja, ki jo uporabljamo. Nam je sadjevec bolj všeč od tropinovca, zato preferiramo tega.
Predpriprava zeliščnega likerja
Teta Pehta je verjetno to počela drugače, mi pa nekje staknemo večji stekleni kozarec ali balon (flaškon) s širokim grlom, kjer se bo naš jagermeister pripravljal. Mi bomo vzeli 10-litrskega, noter pa bomo dali 5 litrov sadjevca. To bo tudi osnova za nabiranje zelišč. Količino prilagodite žganju, ki ga imate na razpolago. Kozarca ne imejte na sončni svetlobi. Najbolje se bo počutil na sobni temperaturi.
Sestavine
Zelišča in dele rastlin nabiramo po spodnjem seznamu ter vsakič sproti dodamo v posodo, kjer nas zeliščni liker pridobiva vedno več sestavin. To premešamo s kuhalnico in zapremo, da alkohol ne hlapi. Cvetove, liste in plodove naberemo za eno pest. To bo dovolj, da bo jagermeister ravno pravi. Važno je, da so rastline čiste in suhe. Se pravi, da jih nabirajte tam, kjer ni umazanije in ob sončnem vremenu. Takrat je v rastlinah največ učinkovin.
Zelišče | Kaj | Kdaj |
---|---|---|
Lapuh (Tussilago farfara) | cvet | marec – april |
Trobentica (Primula vulgaris) | cvet | april |
Trobentica (Primula vulgaris) | list | april |
Smreka | vršički | april – maj |
Robida | list | april- junij, september – oktober |
Ozkolistni suličasti trpotec | list | april – september |
Navadna marjetica | cvet | maj – september |
Lapuh | list | maj – junij |
Kamilica | cvet | maj – junij |
Gozdna jagoda | list | maj – junij |
Brin | zelene jagode | maj |
Pelin | listje | maj – junij |
Bezeg | cvet | maj – junij |
Navadni rman | cvet | maj – junij |
Žajbelj | list | maj – junij |
Ajbiš | cvet | maj – junij |
Meta | list | maj – avgust |
Materina dušica | rastlina | maj – september |
Vinska rutica | rastlina | maj |
Akacija | cvet | junij |
Borovnice | list (pred zorenjem) | junij |
Bela detelja | cvet | junij – julij |
Janež | zelen | junij – julij |
Kumina | junij – avgust | |
Majaron | junij | |
Lipa | cvet | junij |
Širokolistni trpotec | list | junij – avgust |
Šentjanževka | cvet | junij – avgust |
Oreh | zelen, zrezan | junij |
Rožmarin | vejica | junij – avgust |
Srčna moč | rastlina | junij – avgust |
Pravi kostanj | cvet | julij |
Arnika | cvet | julij – avgust |
Njivska preslica | julij – avgust | |
Tavžentroža | cvet | julij – avgust |
Navadna melisa | list | julij – avgust |
Brin | zrele jagode | oktober – november |
Ko napoči čas za pretakanje zeliščnega likerja
Posoda je polna namočenih zelišč, tudi zadnje je odležalo dva tedna, zato je zdaj čas za izdelavo domačega likerja.
Vsebino posode pretočimo najprej skozi sito, nato še skozi gazo, da dobimo tekočino brez primesi. Za vsak liter tekočine vzamemo pol kile sladkorja, ki ga karameliziramo in prelijemo s prav toliko litri vode. Če ste pričeli izdelavo domačega likerja s petimi litri, bo zadoščalo 2,5 kg sladkorja.
Ko se sladkor v vodi razpusti, ga odložimo in počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa vse skupaj zmešamo in dobro premešamo. Nič ne bo narobe, če jagermeistru dodate še pol litra konjaka oz. vinjaka. To bo izboljšalo že tako dober okus. Jagermeister nato pretočimo v primerne stekleničke in zapremo v temni prostor ter po potrebi konzumiramo ali podarimo prijateljem. 🙂
Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.