Jagermeister – domači zeliščni liker tete Pehte - Poljub narave

Jagermeister – domači zeliščni liker tete Pehte

  • 124
    Shares

Jagermaister tete Pehte delamo že vrsto let. Vsako leto je drugačen, glede na zelišča in osnovo žganja, ki jo uporabljamo. Nam je sadjevec bolj všeč od tropinovca, zato preferiramo tega.

Predpriprava zeliščnega likerja

Teta Pehta je verjetno to počela drugače, mi pa nekje staknemo večji stekleni kozarec ali balon (flaškon) s širokim grlom, kjer se bo naš jagermeister pripravljal. Mi bomo vzeli 10-litrskega, noter pa bomo dali 5 litrov sadjevca. To bo tudi osnova za nabiranje zelišč. Količino prilagodite žganju, ki ga imate na razpolago. Kozarca ne imejte na sončni svetlobi. Najbolje se bo počutil na sobni temperaturi.

Sestavine

Zelišča in dele rastlin nabiramo po spodnjem seznamu ter vsakič sproti dodamo v posodo, kjer nas zeliščni liker pridobiva vedno več sestavin. To premešamo s kuhalnico in zapremo, da alkohol ne hlapi. Cvetove, liste in plodove naberemo za eno pest. To bo dovolj, da bo jagermeister ravno pravi. Važno je, da so rastline čiste in suhe. Se pravi, da jih nabirajte tam, kjer ni umazanije in ob sončnem vremenu. Takrat je v rastlinah največ učinkovin.

Zelišče
Kaj
Kdaj
Lapuh (Tussilago farfara)cvetmarec – april
Trobentica (Primula vulgaris)cvetapril
Trobentica (Primula vulgaris)listapril
Smrekavršičkiapril – maj
Robidalistapril- junij, september – oktober
Ozkolistni suličasti trpoteclistapril – september
Navadna marjeticacvetmaj – september
Lapuhlistmaj – junij
Kamilicacvetmaj – junij
Gozdna jagodalistmaj – junij
Brinzelene jagodemaj
Pelinlistjemaj – junij
Bezegcvetmaj – junij
Navadni rmancvetmaj – junij
Žajbeljlistmaj – junij
Ajbišcvetmaj – junij
Metalistmaj – avgust
Materina dušicarastlinamaj – september
Vinska ruticarastlinamaj
Akacijacvetjunij
Borovnicelist (pred zorenjem)junij
Bela deteljacvetjunij – julij
Janežzelenjunij – julij
Kuminajunij – avgust
Majaronjunij
Lipacvetjunij
Širokolistni trpoteclistjunij – avgust
Šentjanževkacvetjunij – avgust
Orehzelen, zrezanjunij
Rožmarinvejicajunij – avgust
Srčna močrastlinajunij – avgust
Pravi kostanjcvetjulij
Arnikacvetjulij – avgust
Njivska preslicajulij – avgust
Tavžentrožacvetjulij – avgust
Navadna melisalistjulij – avgust
Brinzrele jagodeoktober – november

Ko napoči čas za pretakanje zeliščnega likerja

Posoda je polna namočenih zelišč, tudi zadnje je odležalo dva tedna, zato je zdaj čas za izdelavo domačega likerja.

Vsebino posode pretočimo najprej skozi sito, nato še skozi gazo, da dobimo tekočino brez primesi. Za vsak liter tekočine vzamemo pol kile sladkorja, ki ga karameliziramo in prelijemo s prav toliko litri vode. Če ste pričeli izdelavo domačega likerja s petimi litri, bo zadoščalo 2,5 kg sladkorja.

Ko se sladkor v vodi razpusti, ga odložimo in počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa vse skupaj zmešamo in dobro premešamo. Nič ne bo narobe, če jagermeistru dodate še pol litra konjaka oz. vinjaka. To bo izboljšalo že tako dober okus. Jagermeister nato pretočimo v primerne stekleničke in zapremo v temni prostor ter po potrebi konzumiramo ali podarimo prijateljem. 🙂

Jagermeister – domači zeliščni liker tete Pehte
5 (100%) 5

  • 124
    Shares

Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.