Jagermeister – domači zeliščni liker tete Pehte

    Jagermeister – domači zeliščni liker tete Pehte
    Spread the love

    Jagermaister tete Pehte delamo že vrsto let. Vsako leto je drugačen, glede na zelišča in osnovo žganja, ki jo uporabljamo. Nam je sadjevec bolj všeč od tropinovca, zato preferiramo tega.

    Predpriprava zeliščnega likerja

    Teta Pehta je verjetno to počela drugače, mi pa nekje staknemo večji stekleni kozarec ali balon (flaškon) s širokim grlom, kjer se bo naš jagermeister pripravljal. Mi bomo vzeli 10-litrskega, noter pa bomo dali 5 litrov sadjevca. To bo tudi osnova za nabiranje zelišč. Količino prilagodite žganju, ki ga imate na razpolago. Kozarca ne imejte na sončni svetlobi. Najbolje se bo počutil na sobni temperaturi.

    Sestavine

    Zelišča in dele rastlin nabiramo po spodnjem seznamu ter vsakič sproti dodamo v posodo, kjer nas zeliščni liker pridobiva vedno več sestavin. To premešamo s kuhalnico in zapremo, da alkohol ne hlapi. Cvetove, liste in plodove naberemo za eno pest. To bo dovolj, da bo jagermeister ravno pravi. Važno je, da so rastline čiste in suhe. Se pravi, da jih nabirajte tam, kjer ni umazanije in ob sončnem vremenu. Takrat je v rastlinah največ učinkovin.

    Zelišče
    Kaj
    Kdaj
    Lapuh (Tussilago farfara) cvet marec – april
    Trobentica (Primula vulgaris) cvet april
    Trobentica (Primula vulgaris) list april
    Smreka vršički april – maj
    Robida list april- junij, september – oktober
    Ozkolistni suličasti trpotec list april – september
    Navadna marjetica cvet maj – september
    Lapuh list maj – junij
    Kamilica cvet maj – junij
    Gozdna jagoda list maj – junij
    Brin zelene jagode maj
    Pelin listje maj – junij
    Bezeg cvet maj – junij
    Navadni rman cvet maj – junij
    Žajbelj list maj – junij
    Ajbiš cvet maj – junij
    Meta list maj – avgust
    Materina dušica rastlina maj – september
    Vinska rutica rastlina maj
    Akacija cvet junij
    Borovnice list (pred zorenjem) junij
    Bela detelja cvet junij – julij
    Janež zelen junij – julij
    Kumina junij – avgust
    Majaron junij
    Lipa cvet junij
    Širokolistni trpotec list junij – avgust
    Šentjanževka cvet junij – avgust
    Oreh zelen, zrezan junij
    Rožmarin vejica junij – avgust
    Srčna moč rastlina junij – avgust
    Pravi kostanj cvet julij
    Arnika cvet julij – avgust
    Njivska preslica julij – avgust
    Tavžentroža cvet julij – avgust
    Navadna melisa list julij – avgust
    Brin zrele jagode oktober – november

    Ko napoči čas za pretakanje zeliščnega likerja

    Posoda je polna namočenih zelišč, tudi zadnje je odležalo dva tedna, zato je zdaj čas za izdelavo domačega likerja.

    Vsebino posode pretočimo najprej skozi sito, nato še skozi gazo, da dobimo tekočino brez primesi. Za vsak liter tekočine vzamemo pol kile sladkorja, ki ga karameliziramo in prelijemo s prav toliko litri vode. Če ste pričeli izdelavo domačega likerja s petimi litri, bo zadoščalo 2,5 kg sladkorja.

    Ko se sladkor v vodi razpusti, ga odložimo in počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa vse skupaj zmešamo in dobro premešamo. Nič ne bo narobe, če jagermeistru dodate še pol litra konjaka oz. vinjaka. To bo izboljšalo že tako dober okus. Jagermeister nato pretočimo v primerne stekleničke in zapremo v temni prostor ter po potrebi konzumiramo ali podarimo prijateljem. 🙂

    4.3/5 - (51 votes)

    Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.