Navadni brin

  Navadni brin 1
  Deli naprej

  Navadni brin in njegovi plodovi, brinove jagode, vsekakor spadajo med rastline z zdravilnimi učinki. Poglejmo kakšnimi. Še prej pa na kratko spoznajmo brin kot rastlino.

  Navadni brin

  Navadni brin, Juniperus communis,  raste v obliki igličastega grma ali drevesa. Najpogosteje ga opazimo na zapuščenih in neobdelanih površinah, pa tudi na gozdnih jasah ali pašnikih. Njegovi plodovi, brinove jagode so zelo zdravilne in dozorijo v drugem, lahko celo v tretjem letu (torej dozorijo vsako drugo leto) in jih nabiramo, ko postanejo temno modre, običajno je to v oktobru ali novembru. Pred tem so brinove jagode zelene.

  Poznamo mnoge pripravke iz navadnega brina, med katerimi je zelo dobro poznan brinovec, alkoholna pijača, ki pomaga tudi pri želodčnih težavah. Sicer pa je brin nepogrešljiv tudi v kulinariki, še posebej pri pripravi divjačinskega mesa, temnih omak, dodajajo pa ga tudi v kad s kislim zeljem.

  S pomočjo brinovih jagod se lahko očisti tudi zrak v prostorih – v ta namen brinove jagode položimo na žgočo žerjavico in s tem pripravkom pokadimo prostore.

  Brin ima zelo aromatičen vonj, saj vsebuje eterično olje Aetheroleum Juniperi in druge učinkovine, med njimi: čreslovine, smole, organske kisline in glikozide.

  Zdravilni učinki navadnega brina

  Zdravilne niso le brinove jagode, ampak je zdravilna celotna rastlina – vejice, les.

  Opozorilo!
  Ker brinove jagode dražijo ledvice, jih ljudje z okvarami ledvic nikakor ne smejo uživati. Tudi ostali jih ne smejo uporabljati dlje kot 6 tednov. Pripravkov iz navadnega brina naj se izogibajo tudi nosečnice.

  Sicer pa ima brin mnoge zdravilne učinke, zato si poglejmo kako nam lahko pomaga.

  Čaj uspešno odvaja sečno kislino in vodo. Blagodejno vpliva tudi pri težavah z revmo in ozeblinah. Čaj iz brinovih jagod pomaga pri zdravljenju revmatizma.

  Navadni brin pomaga krepiti našo naravno odpornost zoper virusne in bakterijske okužbe. Blaži vodenico in pomaga pri obnovi sklepov.

  Tudi pri astmatičnih obolenjih se čaj iz navadnega brina dobro obnese. Brinove jagode pozitivno vplivajo na povečanje apetita, njihov čaj pa blaži kašelj in pozitivno vpliva na dihala, saj jih razkužuje.

  Čaj iz brinovih jagod se dobro obnese tudi zoper drisko in pomaga zoper napenjanje in tudi zgago in uspešno pomaga pri želodčnih težavah.
  Čaj iz brinovih jagod pomaga pri zdravljenju bolezni jeter in žolča.

  Žvečenje brinovih jagod pomaga pri zdravljenju kužnih bolezni.

  Uporaba brinovega cveta (zmečkane brinove jagode, ki jih za 14 dni namočimo v alkohol in nato precedimo) se priporoča pri lajšanju težav z revmo, protinom in išiasu. Brinov cvet blagodejno vpliva tudi na prebavo, saj jo pomaga izboljšati.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.