Veliki trpotec

  Veliki trpotec 1
  Deli naprej

  Tako kot njegova sorodnika, ozkolistni in srednji trpotec, je tudi veliki trpotec zdravilen in velja za eneno izmed najbolj razširjenih in lahko dostopnih zdravilnih rastlin. Vse tri vrste trpotca so približno enako zdravilne, a danes se posvetimo velikemu ali širokolistnemu trpotcu.

  Veliki trpotec

  Veliki trpotec, Olantago maior, najdemo na travnikih, ob potokih … vse od nižin pa tja do planin. kot se za veliki trpotec spodobi, ga prepoznamo po njegovih velikih in širokih listih, ki so ovalne oblike in so dolgopecljati. Na listih so dobro vidne tudi žile. Listi velikega trpotca poženejo iz pritalne rozete in so goli. Cvetovi zrastejo na vrhu in so dolgi in ozki. V cvetovih najdemo semena. Veliki trpotec cveti v času od maja do septembra. V zdravilne namene nabiramo liste in semena.

  Liste nabiramo v času od maja do junija in jih sušimo v suhem, senčnem prostoru. Posušiti jih moramo na hitro, sicer počrnijo. Če počrnijo, jih ne uporabljamo, saj izgubijo zdravilno vrednost.

  Zdravilni učinki velikega trpotca

  Zdravilni učinki velikega trpotca so mnogi. Tudi načini uporabe (čaj, obloga, obkladek, poparek …) so različni, a veliki trpotec je najprimernejši za uporabo v obliki obloge ali obkladka, torej – zunanje.

  Obkladek iz svežih listov se tako dobro obnese pri zdravljenju kurjega očesa, pikov žuželk – predvsem os ali čebel. Sok in obkladek iz svežih listov je primeren tudi za zdravljenje in lajšanje težav vnetja očes. In seveda manjših ran in odrgnin – v ta namen na ranjeno mesto položimo zmečkan list velikega trpotca.

  Pomaga tudi pri golenskih razjedah in zoper raka na ustnicah. V ta namen veliki trpotec pripravimo v obliki toplega obkladka, ki ga pripravimo s čajnim poparkom. Uporabimo lahko sveže ali suhe liste. Obkladek menjamo vsakih 30 minut, pri čemer vedno znova zamenjamo tkanino, ki jo uporabljamo za pripravo toplega obkladka. Razen, če tkanino vsakič znova prekuhamo.

  Obloga iz listov blagodejno deluje tudi na utrujene noge, jih hladi in pomirja pekoč občutek v nogah.

  Ne le listi, tudi seme velikega trpotca je zdravilno in pomaga predvsem kot preventiva pri preprečevanju nastanka ledvičnih kamnov in peska in peska in kamna v mehurju.

  Seveda pa je veliki trpotec primeren tudi za notranjo uporabo. Za lajšanje različnih tegob si pripravimo čaj, ki bo pomagal pri zdravljenju in lajšanju težav pri starih katarjih, in bo oskrbel za lažje izkašljevanje. Pomaga tudi pri težavah s hemoroidi, belim tokom in driski, slabostih mehurja. Čaj velikega trpotca zdravi bolezni jeter in pljuč, črevesja in želodca.
  Sicer pa se pri boleznih pljuč bolje obnese njegov sorodnik, ozkolistni ali suličasti trpotec, Plantago lanceolata.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.