Lipa

  Lipa 1
  Deli naprej

  Lipa je zelo cenjena v domači zeliščni lekarni. Mnogi lipi rečejo kar junijska kraljica, saj nas takrat razveseljuje s svojimi cvetočimi krošnjami.

  Lipa – Tilia platyphyllos europaea

  Poznamo tako moško kot žensko drevo – lipo in lipovca. Obe vrsti sta enako zdravilni. Lipa cveti nekje v koncu junija, lipovec nekoliko kasneje, tudi cvetovi se nekoliko razlikujejo. Listi lipe so večji kot listi lipovca, ki so na spodnji strani modrikasti (pri lipi so listi z obeh strani enako zeleni).

  Cvetove lipe nabiramo v suhem in lepem vremenu. Sušimo pa v senčnem in zračnem prostoru. Posušene liste hranimo v papirnati vrečki.

  Ker sta obe vrsti enako zdravilni, bom v nadaljevanju prispevka uporabljala kar izraz ”lipa”.

  Lipa in njeni zdravilni učinki

  Lipa velja za rastlino, ki krepi našo naravno odpornost proti nalezljivim boleznim.

  V zdravilne namene se največ uporabljajo cvetovi lipe, ki imajo mnoge zdravilne učinke. Uporabljamo jih za zdravljenje in lajšanje prehladnih obolenj, prehladih grla, pljučnih prehladih, pri kašlju, hripavosti in nahodu, saj cvetovi lipe, poleg drugih učinkov, pospešujejo potenje.

  Ker ženejo tudi na vodo in delujejo kot diuretik se cvetovi lipe krasno obnesejo tudi za lajšanje težav z mehurjem in pri boleznih ledvic. Pomagajo tudi zoper vodenico in trebušne krče.

  Lipa blagodejno vpliva tudi na pomirjanje napetih živcev, pomirja in je primerna za lajšanje težav s spanjem, saj poskrbi za miren spanec.  V ta namen lahko blazino napolnimo s cvetovi lipe, ki nas bodo uspavali.
  Na bolezenska stanja, povezana z duševnim naprezanjem, pa cvetovi lipe delujejo poživljajoče.

  Poznamo tudi lipovo oglje, ki ima poseben učinek, saj nase veže strupe in bakterije, ki se nahajajo v črevesju. Tako lipovo oglje uporabljamo predvsem pri driski, zastrupitvah, napenjanju, vnetjih in tudi katarju.
  Pri uporabi lipovega olja moramo sočasno poskrbeti tudi za čim hitrejše odvajanje, da strupi, ki so nabrani v telesu čim prej telo tudi zapustijo.

  Lipovo oglje lahko uporabimo tudi za zdravljenje gnojnih ran. V ta namen lipovo oglje enostavno posujemo po gnojni rani, pustimo stati nekje do 10 minut, da se strupi vežejo na oglje, nato rano izperemo.

  Lipovo oglje je tudi odlično čistilo za zobe (lipovo oglje stolčemo in nekaj prahu nanesemo na zobno ščetko in si tako umijemo zobe). Po uboroabi usta dobro splaknemo s čisto vodo.

  Zdravilne učinkovine se skrivajo tudi v lubju, katero pomaga predvsem pri zdravljenju opeklin, saj vpliva na rast nove kože in tudi na mehurje, ki nastanejo kot posledica opekline. Za zdravljenje opeklin skuhamo lipovo lubje v vodi in pripravimo oblogo iz lipove skorje.

  Opozorilo!

  Lipov čaj smemo piti zgolj krajši čas, sicer bi lahko povzročilo srčne okvare. Zato posvet z zdravnikom ali farmacevtom ni odveč.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.