Lapuh

  Lapuh 1
  Deli naprej

  Lapuh je ena prvih pomladnih cvetlic, ki nas očara in razveseli s svojimi rumenimi cvetovi, ki kar kličejo po soncu, prebujanju narave in lepših, toplejših dnevih. Lapuh pa ni le eden izmed znanilcev pomladi, ampak je zdravilna rastlina, zato najbolje, da si kar pogledamo zakaj lapuh vključiti v del domače lekarne.

  Lapuh

  Navadni lapuh, Tussilago farfara, poznamo ga tudi pod imenom navadni uhlič. Po različnih krajih v Sloveniji ga različno imenujejo, tako mu rečejo: lapuh, lepuh, tudi lopuh. Izhaja iz roda trajnih zeljnatih rastlin in poznamo več vrst te rastline. Za še posebno zdravilnega velja kraški uhlič (lapuh).

  Navadni lapuh najpogosteje najdemo na mokrih, ilovnatih tleh ob vodi in po nabrežjih, pa tudi ob cestah.

  Spomladi najprej požene steblo, ki zraste do okoli 20 centimetrov visoko. Steblo je luskasto in na koncu stebla zraste cvetni popek. Zacveti zgodaj pomladi, včasih že v februarju. Cvetovi so intenzivne rumene barve in cvetijo v socvetju. Šele nato, nekoliko kasneje, ko cvetovi že skoraj odcvetijo, požene liste, ki so po obliki grobo nazobčani. Spodnja stran listov je sivo-zelena.

  Nabiramo lapuh, ki raste na sončnih legah, takšen je najbolj zdravilen. Nabiramo tako liste kot cvetove. Cvetove , katere na hitro posušimo, da ne potemnijo. Cvetovi, ki bi med sušenjem potemnili, nimajo zdravilne vrednosti.

  Zdravilne učinkovine v lapuhu so: čreslovine, sluzi in alkaloidi.

  Zdravilni učinki lapuha

  Za pripravo čaja lahko uporabimo celotno rastlino. In pripravljen v takšni obliki, nam bo lapuh pomagal predvsem pri prehladnih obolenjih, kot so: bronhitis, astma, katarji dihal … Pa tudi pri hripavosti in dražečem kašlju. Pomaga pri vnetju rebrne mrene.

  Lapuh lahko uporabljamo tudi v obliki tinkture, ki se odlično obnese pri zdravljenju in lajšanju težav z z zasluzenostjo.
  Lahko si pripravimo tudi toplo oblogo iz lapuha, katero položimo na prsni koš. Tudi takšna obloga bo pomagala pri prehladnih obolenjih, saj bo vzpodbudila potenje.

  V ljudskem zdravilstvu lapuh velja za odlično zdravilo za čiščenje krvi in večanje apetita, hkrati pa pomaga tudi pri prebavnih krčih, saj jih pomirja.

  Stolčene liste (in cvetove) lapuha lahko polagamo tudi na sveže in tudi gnojne rane, lajšajo pa tudi otekline in različna vnetja. Obkladek lahko pripravimo tudi iz precedka, ki ostane po kuhanju čaja, ga zavijemo v gazo in položimo na prizadeto mesto.

  Lapuh zdravi oziroma lajša tudi težave z revmo in vnetjem ven.

  Pomaga in blaženju migrene. V ta namen si pripravimo hladne obkladke iz lapuha, kateremu primešamo kis. Obkladek si za krajši čas položimo na čelo, nato pa ga zamenjamo z novim.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.