Kamilica

  Kamilica 1
  Deli naprej

  Kamilica, ta drobna, nežna cvetlica, katero so že stari Egipčani  zelo cenili in so jo poimenovali za cvetlico sonca. Kamilica je nedvomno del domače zeliščne lekarne, ki ob najrazličnejših tegobah pride še kako prav.

  Nabiranje in sušenje kamilice

  Kamilica je 20-50 centimetrov visoka rastlina, ki jo prepoznamo po drobnih belo rumenih cvetovih. Je enoletnica, ki jo najdemo na njivah, ob poteh in poljih, med žitom. Najdemo pa jo tudi na domačih vrtovih, saj kamilico veliko ljudi goji doma. Kamilica cveti v času od junija do avgusta.

  V zdravilne namene (čaji, kamilično olje …) nabiramo predvsem cvetove, za pripravo blagodejne kopeli pa celo rastlino.

  Tudi za kamilico, kot za vsa ostala zelišča velja, da jo nabiramo le ob lepem in sončnem vremenu. Sušimo jo v senčnem, suhem in zračnem prostoru. Posušeno shranimo v suhem prostoru, da se ne bi ponovno navlažila. Da bi kamilica v sebi obdržala kar največ svojih zdravilnih učinkovin (eterično olje, azulen …), z njo čim manj rokujemo.

  Uporaba kamilice v zdravilne namene

  Kamilico si največkrat pripravimo v obliki čaja, za katerega kamilice le poparimo. Pijemo mlačen čaj. Nikakor pa ne pijemo zelo vročega. Poznamo in uporabljamo različne pripravke, kot so: kamilični obkladki, kopeli, sopare in jo uporabljamo za izpiranje. Poleg čaja si lahko iz kamilic pripravimo kar nekaj pripravkov: kamilično olje, kamilično vino in kamilice pomešane z medom.

  Zdravilni učinki kamilice

  Kamilica blagodejno deluje na mnogih področjih; učinkovito deluje proti nespečnosti in bolečinam. Deluje tudi proti kožnim boleznim in vnetjem. Ker pomirja, je v pomoč tudi pri nervozi in slabi prebavi in pomirja želodčne težave. Ob daljši in redni uporabi, bi lahko s pomočjo kamilice pozdravili celo čir na želodcu ali vnetje sluznice. Pomaga ženskam pri krčih in tudi pri odpravljanju menstrualnih težav.

  Pomaga pri odpravljanju zlatenice, revme, glist in tesnobe v prsih. Pri prehladnih obolenjih in boleznih dihal pomaga pri izločanju sluzi iz pljuč, če jo grgramo pa pomaga pozdraviti tudi vneto grlo. Pomaga zdraviti bronhitis in težave s sinusi.

  Učinkovita je tudi pri zdravljenju oteklin in bul ter pri celjenju ran (tudi gnojnih) in zmečkanin. Na rane lahko polagamo tako obkladke, kot celo svežo rastlino. Ob puljenju zob je kamilica zelo dobrodošla zel, saj pomaga pri celjenju, čiščenju in pomirjanju rane (v ta namen izpiramo ustno votlino). Pomaga tudi pri granulomu.

  Kamilica blaži tudi najrazličnejše bolečine: bolečine v očeh, bolečine v ušesih in celo pomaga zoper glavobol.

  Velja pa opozoriti, da kamilice ne smemo uporabljati, če je prisotno tudi bruhanje.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.