Tavžentroža (Centaurium erythraea) – za boljšo prebavo in splošno zdravje

  Tavžentroža (Centaurium erythraea) - za boljšo prebavo in splošno zdravje
  Deli naprej

  Tavžentrožo so cenili že v antiki, ko so jo uporabljali za zdravljenje želodčnih težav in šibkosti organizma. Prepričani so bili, da velja več kot sto zlatnikov, zato ima tudi tako znanstveno ime.

  Tavžentroža je zelnato samoniklo zelišče. Ima cvetove rdečkasto-roza barve, je šibkega vonja ter ostrega in grenkega okusa. Cveti od junija do avgusta, dobro uspeva na gozdnih jasah in toplih tleh. Vzgojimo jo lahko tudi sami iz semena, bo pa potrebovala veliko vode in sonca.

  Pri nabiranju tavžentrože bodite pozorni. Ker ima drobne in plitke korenine, jo pri trganju hitro izpulimo in uničimo. Najbolje je, da s škarjami odrežemo zgornjo polovico rastline in tako pustimo korenine nedotaknjene. Nabrane snope sušimo v senci.

  Tavžentroža je cvetlica za tisoč bolezni, saj jo v ljudski medicini uporabljamo za blaženje in odpravljanje številnih bolezni, vsebuje pa tudi veliko natrija in železa. Najpomembnejša sestavina tavžentrože je eritrocentavrin, v manjših količinah pa še eterično olje, palmitinska kislino, stearin, sladkor in eritarin.

  Iz tavžentrože pripravljamo čaje, vina, žganja, tinkture in jo tudi meljemo v prah. Zdravilne lastnosti tavžentrože so številne:

  • Izboljšuje delovanje prebavil.
   Pripravki iz tavžentrože lahko pospešijo prebavo, spodbujajo izločanje želodčnih tekočin in črevesne peristaltike ter v črevesju spodbujajo absorpcijo hranil.
  • Blaži simptome želodčnih in črevesnih bolezni
   Tavžentroža pomaga pri blaženju želodčne kisline, kar zmanjšuje vzdraženost želodca in siljenje na bruhanje, umirja krče, odpravlja bolečine v želodcu in simptome nervoznega želodca ter v črevesju uničuje parazite in iz črevesja čisti nakopičene škodljive snovi, pomaga pri napihnjenosti, driski, zaprtosti in hemoroidih.
  • Pomaga pri psihosomatskih boleznih v povezavi s prehrano.
   Vse pogosteje tavžentrožo uporabljamo pri premagovanju odpora do hrane ter kot pomoč pri premagovanju anoreksije, ker s spodbujanjem žlez za izločanje prebavnih tekočin odpira apetit.
  • Izboljšuje cirkulacijo krvi
   Tako kot večina grenkih rastlin tudi tavžentroža pospešuje krvni obtok, zato jo v ljudskem zdravilstvu uporabljamo kot naravno zdravilo za slabokrvnost.
  • Znižuje telesno temperaturo
   Tavžentroža naj bi pri ljudeh, ki so bolni zaradi različnih vnetnih procesov, spodbujala potenje in tako pomagala zniževati telesno temperaturo, poleg tega pa pomaga izločati škodljive snovi iz organizma in izboljšuje splošno stanje imunskega sistema.
  • Pomaga pri delovanju jeter in žolčnika
   Sestavine, ki jih vsebuje tavžentroža, spodbujajo izločanje žolča in pretok iz žolčnika, kar pomaga jetrom pri izločanju strupov.
  • Pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi
   Tavžentroža naj bi izboljševala izločanje inzulina, novejše raziskave pa dokazujejo, da tavžentroža deluje antioksidativno in tako blaži negativne spremembe na celicah ljudi z diabetesom.

  Čaj iz tavžentrože je najbolje pripraviti v hladni vodi, saj tako ohranimo zdravilne sestavine. Čeprav je čaj zelo grenek, ga ni priporočljivo sladkati z medom ali sladkorjem. Če boste grenek okus poskusili popraviti s slednjim, boste samo spodbudili želodec k večjemu izločanju kisline.

  Po nasvetu patra Simona Ašiča eno čajno žličko posušene tavžentrože osem ur namakamo v hladni vodi (za tri skodelice), nato precedimo in čaj samo pogrejemo. Priporočeno je piti tri skodelice dnevno.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.