Janež – dišavnica zdravilnih lastnosti

  Janež - dišavnica zdravilnih lastnosti 1
  Deli naprej

  Janež ni le glavna sestavina vsem dobro poznanih piškotov, janeževih upognjencev, ampak spada med zdravilne zeli, ki pomaga pri marsikateri zdravstveni težavi.

  Nabiranje in sušenje janeža

  Janež, Pimpinella anisum, je enoletna rastlina katere steblo je okroglo in gladko z vidnimi progami. Veliki kobuli (kobul – socvetje s cveti v isti ravnini, katerih peclji rastejo iz iste točke glavne osi) so zlato rumene barve, listi janeža pa nitasti. Plodovi so rebrasti in nekoliko sploščeni in so zelo aromatični. V zdravilne namene uporabljamo celotno rastlino.

  Korenine kopljemo zgodaj spomladi v marcu in aprilu, plodove nabiramo v jesenskem času, zel pa skozi celo poletje. Nabiramo v suhem, lepem vremenu. Pri nabiranju janeža moramo biti izjemno previdni, saj bi ga lahko kaj hitro zamenjali s strupenimi kobulnicami.

  Janež sušimo v senčnem, zračnem in suhem prostoru. Ker je zelo aromatičen, ga hranimo v posodah, ki dobro tesnijo.

  Uporaba janeža v zdravilne namene

  Janežev čaj se odlično obnese pri zdravljenju oslovskega kašlja in astme. Pomaga tudi pri katarju dihal, saj pomaga pri izkašljevanju. Obnese se tudi pri bronhitisu, saj spodbuja sluznico pri izločanju sluzi.
  Ob želodčnih težavah, bo manjša količina janeževega čaja pomagala in okrepila želodec in črevesje.
  Janež ima tudi odvajalni učinek in spada med štiri naravna odvajala, med katerimi so še: beluši, zelena in seveda peteršilj.

  Ob težavah z napenjanjem bo pomagalo janeževo olje, ki pomaga tudi pri drugih tegobah. Med drugim pomaga lajšati boleče in vneto grlo in tudi odpravlja hripavost. V ta namen janeževo olje grgramo.

  Janež se obnese tudi pri lajšanju bolezni ledvic in mehurja. Pospešuje menstruacijo in blagodejno učinkuje na jetra in vranico. V te namene pijemo vino, ki ga zavremo skupaj z janežem.

  Uporaba janeža v kulinariki

  V kulinariki je janež zelo dobro poznana dišavnica, saj ga uporabljamo tako pri peki piškotov, janeževih upognjencev, kot pri peki kruha. Janež je vsekakor tudi nepogrešljiva začimba v raznih solatah in seveda v kislem zelju.

  Janež kot začimba ima blagodejen vpliv predvsem na našo prebavo, pomaga pa tudi pri preprečevanju vetrov.

  Janežev čaj

  Janežev čaj pogosto pripravimo kot čajno mešanico janeža, kumine in sladkega janeža. Takšen čaj pomaga zoper napenjanje, krče in tudi vetrove.

  Sestavine:

  • 1 l vode
  • 1 čajna žlička janeža
  • 1 čajna žlička kumine
  • 1 čajna žlička sladkega janeža

  V vrelo vodo damo posušene zeli in pokrijemo. Pustimo stati 5-6 minut, nato čaj precedimo in pijemo. Najbolje je piti ne sladkan čaj, če pa ne gre drugače, mu dodajte malo medu.
  K tej čajni mešanici lahko dodate tudi kamilico.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.