Bezeg

    Deli naprej
    • 22
      Shares

    Le kdo se ne razveseli prvih bezgovih cvetov, ki jih lahko pripravimo v jedeh, sladicah ali pa naredimo priljubljeno osvežilno pijačo? Bezeg je zelo dobro poznan, a zelo malo ljudi ve kako zdravilen je pravzaprav je bezeg.

    Zdravilni učinki bezga

    Bezeg, Sambucus nigra, je grm, ki  v višino zraste tudi do 10 metrov. V zdravilne namene uporabljamo cvetove, listje, lubje (uporabljamo le srednjo, zeleno plast lubja), jagode in tudi korenine.

    A pozor, bezga ne uživamo surovega, temveč ga je pred zaužitjem potrebno termično obdelati.

    Prve cvetove bezga lahko opazimo že v maju, načeloma pa bezeg cveti v juniju. Iz cvetov se nato razvijejo jagode, ki dozorijo nekje v septembru.

    Bezeg blagodejno deluje številne tegobe, kot so:

    • sladkorna bolezen,
    • nespečnost,
    • zaprtje in uhajanju urina,
    • ošpice,
    • škrlatinka,
    • išias,
    • revma,
    • povišana telesna temperatura,
    • prehladna obolenja in seneni nahod,
    • bolezni dihal (gripa, pljučnica, astma, bronhitis, oslovski kašelj),
    • pospešuje potenje,
    • čisti kri,
    • čisti kožo,
    • učinkovit je kot obkladek na boleča mesta,
    • pomaga pri zlati žili.

    Nabiranje, sušenje in uporaba bezga

    Korenine nabiramo zgodaj spomladi in jeseni. Spomladi, v času cvetenja, nabiramo cvetove. V cvetovih se nahajajo eterična olja, čreslovine, smola, vinska kislina, vitamini: A, B1, B2, C vitamin in vitamin J (deluje kot antioksidant). Prav tako v pomladnem času nabiramo liste, ki zaradi svojih sestavin učinkujejo na zniževanje sladkorja v krvi in pospešujejo izločanje urina ter pospešujejo potenje. Tako je bezgov čaj priporočljiv za sladkorne bolnike. Kot obkladek pa bodo bezgovi listi v pomoč pri lajšanju bolečin in pri težavah z zlato žilo. Lubje nabiramo v jesenskem in zimskem času. Bezgove jagode, ki so polne vitamina C, nabiramo, ko dozorijo in so temne, skorajda črne barve.

    Bezgove cvetove moramo posušiti hitro, le tako bodo obdržali svojo značilno barvo in čim več učinkovin. Sušimo jih v zračnem, suhem prostoru, a ne na direktnem soncu. Posušene cvetove shranimo v posodi, ki dobro tesni in hranimo v temnem, hladnem prostoru. Tudi bezgove jagode lahko posušimo za čaj ali pa iz njih naredimo terjak (tudi trjak) – to je ekstrakt iz bezgovih jagod, ki je rezultat dvodnevnega kuhanja bezgovih jagod in ga uporabimo za pripravo čaja. Iz jagod (in tudi cvetov) pa lahko skuhate marmelado. Vsem dobro poznana je priprava osvežilne pijače, ki jo pripravimo iz bezgovih cvetov – bezgov sirup ali šabesa. Cvetove lahko tudi ocvremo, jih pripravimo z jajcem in še marsikaj.

    Priprava bezgovega čaja

    Čajno žličko bezgovih cvetov poparimo z 250 ml vrele vode. Po nekaj minutah precedimo in pijemo po požirkih skozi ves dan.

    Bezeg
    5 (100%) 1