Majaron ni zgolj začimba

  Majaron ni zgolj začimba 1
  Deli naprej

  Majaron uporabljamo predvsem v kulinariki. Kot začimba se tako obnese v juhah, prikuhah in mesnih jedeh. Ni pa le začimba, ampak ima majaron tudi zdravilne lastnosti in je tako nepogrešljiv del domače zeliščne lekarne.

  Majaron

  Majaron, Origanum maiorana, je nizko zelišče, ki ga brez večjih težav lahko gojimo na vrtu. Njegovi listi so majhni in so jajčaste oblike, cvetovi so belkasto rdeči, skrito v nežno zeleno obarvanih kroglicah – čašicah. Cveti julija in avgusta in v času cvetenja je tudi najbolj aromatičen in primeren za rezanje. Režemo ga dvakrat letno, lahko tudi trikrat.

  Porezan majaron povežemo v šopke, katere posušimo v suhem, zračnem in senčnem prostoru. Posušen majaron hranimo v steklenem kozarcu, ki dobro tesni.

  Uporaba majarona v zdravilne namene

  Najpomembnejše zdravilne učinkovine majarona so čreslovine, grenčine, eterična olja in mineralne snovi. Prav zaradi svojih učinkovin je majaron zelo pomembna zdravilna rastlina. Cenili so ga že Stari Egipčan.

  V starem ljudskem zdravilstvu se majaron že dolgo uporablja za pospeševanje prebave.

  Pomaga tudi pri prehladih, katarju dihal, kašlju in tudi astmi.
  Nosna vnetja, nahod in tudi seneni nahod lahko uspešno zdravimo s pomočjo majarona. V ta namen skuhamo čaj, ga nekoliko ohladimo, da je mlačen, nato pa vanj pomočimo vatirano palčko in jo vtaknemo v nos in močno vdihnemo. Postopek lahko ponovimo nekajkrat dnevno.

  Velja za odlično zdravilo pri težavah z bolečimi menstruacijami, pomaga tudi zoper PMS. Zato ženske nikakor ne bi smele pozabiti na majaron.

  Majaron ima pozitivne učinke na vse notranje organe in poživlja njihovo delovanje. Vpliva tako na: jetra, vranico, ledvice, pljuča in mehur.

  Pitje čaja, katerega skuhamo iz majarona se priporoča vsem, ki imajo težave z razbijanjem srca. Čaj pomaga tudi zoper tesnobo, krče in živčne motnje.

  Čaj pomaga tudi zoper nespečnost. Priporoča se pitje 1 skodelice majaronovega čaja zvečer, pred spanjem. V enak namen si lahko pred spanjem na čelo položimo obkladek iz majaronovega čaja.

  Z grgranjem čaja bomo razkužili ustno votlino. Pomaga pri aftah in vnetju jezika, dlesni in drugih težavah z ustno votlino.

  Ne le čaj, tudi mazilo iz majarona se krasno obnese pri lajšanju menstrualnih težav, v ta namen si z mazilo namažemo spodnji del trebuha.  Majaronovo mazilo pa se super obnese tudi za celjenje ran in odrgnin, pa tudi pri izvinih in izpahih. Celo pri ohromitvi in zoper revmo. Bolniki, ki trpijo za revmo si lahko pomagajo tudi obkladki iz majaronovega čaja, katera naj položijo na obolela mesta.
  Mazilo pomaga tudi pri nahodu pri čemer si namažemo nos od znotraj in zunaj.

  Opozorilo!

  Velja opozoriti, da je majaron resnično močna in aromatična zel, zato z odmerki nikar ne pretiravajte, saj lahko deluje opojno.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.