Zdravilne borovnice

  Zdravilne borovnice 1
  Deli naprej

  Borovnice, drobni, mali temno modri sadeži, ki jih obožujejo stari in mladi. Pripravljamo jih v sladicah, še raje pa pozobano kar tako. In kako zelo zdrave so! Borovnice so polne vitaminov in mineralov. A ne le plodove, v zdravilne namene uporabljamo tudi liste. Poglejmo, kako v domačo zeliščno lekarno lahko vključimo borovnice.

  Borovnica

  Borovnica, Vaccinium myrtillus, imenovana tudi navadna borovnica, raste v obliki grmičkov, ki so močno razvejani in zrastejo do 40 centimetrov visoko. Njeni listi, ki rastejo na kratkem peclju, zrastejo do 2,5 cm in so okroglo jajčasti, njihovi robovi so drobno nazobčani, na vrhu so zašiljeni v špico. Borovnice cvetijo od maja do junija. Cvetovi so drobni in so zelenkaste barve. Zreli plodovi, imenovani borovnice, so temno modre barve in prijetnega sladko-kislega okusa. Plodovi dozorijo v juniju in juliju. Odvisno od nadmorske višine.

  Borovnice veljajo za pravi super sadež, saj so bogate z minerali in vitamini. Tako vsebujejo veliko folne kisline, selen, magnezij, mangan, kalij, kalcij, cink … V borovnicah pa prevladuje železo. vsebujejo tudi vitamine B-kompleksa, vitamin C in vitamina A in E.

  Uporaba borovnic v zdravilne namene

  V zdravilne namene uporabljamo liste in plodove. Liste nabiramo v času pred zorenjem. Po tem, ko plodovi dozorijo, listi nimajo več zdravilne vrednosti.
  Nabrane liste sušimo v senčnem, zračnem prostoru, ali s pomočjo sušilnika zelišč, lahko tudi pečice pri temperaturi do 40 °C.

  Plodove lahko v zdravilne namene uporabljamo sveže ali posušene. Sušimo jih pri temperaturi do 45 °C. Jagode lahko vložimo tudi v žganju ali naredimo izvleček v žganju, lahko pa jih predelamo tudi v marmelado ali sok.

  Zdravilni učinki borovnic

  Listi borovnic veljajo za poglavitno domače zdravilo pri sladkorni bolezni. V ta namen pijemo čaj iz listov. Listi borovnice, katere naberemo pred zorenjem, namreč vsebujejo učinkovino, snov imenovano mirtilin, imenovan rastlinski inzulin. A pozor! Čaja za zdravljenje sladkorne bolezni ne pijte nenadzorovano, zbrani zdravnik naj ima stalen pregled nad ravnjo krvnega sladkorja.

  Pozitivno vplivajo tudi na vid in varovalno delujejo na očesno mrežnico.

  Sok iztisnjen iz svežih borovnic uporabimo za grgranje ob vnetem grlu in žrelu. Tudi marmelada bo prijetno ohladila pekoč občutek vnetih ust in žrela.
  Sok pomaga tudi zoper katar želodca in črevesja in pomaga pri prebavnih motnjah, tudi neješčosti.

  Posušene borovnice že dolgo veljajo za staro ljudsko zdravilo zoper drisko, tudi pri otrocih. Sveže borovnice pa imajo ravno nasprotni, rahlo odvajalni učinek in si z njimi lahko pomagamo pri težavah z zaprtjem.
  Posušene borovnice pomagajo ustavljati krvavitev iz zlate žile.

  Poparek, katerega pripravimo iz listov pomaga pri vnetju mehurja in sečevoda, saj ga blaži.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.