Navadni rman – Achillea millefolium

  navadni rman
  Deli naprej

  Navadni rman je zdravilna rastlina, brez katere je naše življenje nepredstavljivo, saj pomaga pri številnih težkih boleznih. Rman je zelnata trajnica, s steblom visokim 20 cm do 1 metra. Cvetovi so bele do temno rožnate barve. Beseda Achillea ne nanaša na Ahila, starodavnega junaka. Dejal je, da je uporabljal rman zase in za svoje vojake. Millefolium pomeni prihod tisočerih listov, kar se nanaša na zelo majhne, lepe in pernate liste te rastline. Rman so uporabljali Grki že pred več kot 3000 leti za zdravljenje zunanjih ran na koži.

  Druga imena za navadni rman

  Zobci, navadni rman, grenki rman, skrebec, kačjek, korocvet, mezinec, kaček, korocvetnik, jezičec, krvarnik, škrotovec, oškerc, rja, ruja, škarucelj, škrebec, škrot, jermanec, repiček, zavrelec, purečjak

  Kje raste navadni rman?

  Rman najdemo na pašnikih, v živi meji ali na travnikih, gozdnih obronkih, med grmovjem, na obdelanih tleh in na nasipih.

  Učinkovine

  Eterično olje, izovalerična kislina, asparagin, salicilna kislina, steroli, flavonoidi

  Kdaj rman nabiramo?

  Liste pobiramo poleti, cvetove pa, so se razvijejo.

  Kaj nabiramo?

  Liste in cvetove.

  Učinkovanje in uporaba navadnega rmana

  Rman uporabljamo za zbijanje vročine pri prehladu in gripi, zvišuje pa tudi naravno imunost, povečuje potenje, krči tkiva in spodbuja prebavo.

  Opombe:

  • Ni primeren za nosečnice.
  • V redkih primerih lahko izzove izpuščaj.
  • Ob daljši uporabi lahko pride do občutljivosti kože na svetlobo.

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.