Kumina

  Kumina 1
  Deli naprej

  Kumina je vsem dobro poznana začimba, ki je v kuhinji nepogrešljiva, saj prijetno začini marsikatero jed, a je tudi zdravilna, saj velja za ljudsko zdravilo lajšanje pri napenjanju in vetrovih, napihnjenosti … Poznali so jo že v kameni dobi. Z njo so sprva zatirali bolhe in preganjali čarovnice, šele kasneje so spoznali, da med drugim blagodejno vpliva na prebavo.

  Kumina

  Kumina, Carum carvi, je dvoletna rastlina (enako kot korenje), katero najpogosteje najdemo ob potokih in na travnikih. V prvem letu razvije listnato rozeto. Naslednje leto pa do enega metra visoko steblo. Iz cvetov, ki so bele barve in, ki so združeni v kobule pa se na to razvijejo temno rjava srpasta semena, katera uporabljamo pri kuhanju in imajo zelo intenziven okus. Uporabljamo lahko bodisi zmleta ali cela semena, čeprav najpogosteje, prav zaradi intenzivnega okusa kumine uporabljamo mleto kumino.

  Kumina cveti v maju in juniju, zrele plodove (semena) pa nabiramo v juniju in juliju, ko dozorijo. Kumino porežemo, povežemo skupaj v snope in obesimo na prepih in pustimo, da dozori. Tako kot v kulinariki, tudi v zdravilne namene uporabljamo semena.

  Zdravilni učinki kumine

  Ker kumina pomaga urejati prebavo, jo pogost dodajamo težjim jedem, kot so zelje, ržen kruh, sir, svinjina … Sicer pa deluje kot diuretik in velja za odlično zdravilo za blaženje napenjanja in vetrov. Pomirja tudi krče in krepi želodec. Na črevesje pa kumina deluje razkuževalno. Prav tako pa kumina razkužuje tudi sluznico in kožo.

  Kumina bo uspešno odpravila tudi motnje v želodcu in rodilih. Kumina se v uživanje priporoča doječim mamicam po porodu, ne le zaradi blagodejnega učinka, ki ga ima na rodila, ampak tudi zato, ker pospešuje nastanek materinega mleka in je tako pomembna tudi zaradi dojenja. Kumina vpliva tudi na mesečni ciklus, menstruacijo, saj jo pospešuje.

  Kumina pomaga pri zdravljenju ledvic, deluje pa tudi proti ledvičnim in mehurnim kamnom.

  Kumina pozitivno deluje tudi na pljuča, saj iz njih čisti sluz.

  Hkrati pa pozitivno vpliva na periferni krvni obtok, saj ga vzpodbuja.

  Vpliva tudi na vid in sluh, saj ju krepi. Pri očesnih in ušesnih katarjih se še posebej učinkovito izkaže kuminova sopara.

  Poznamo pa tudi kopel iz kumine, ki pa se še posebej priporoča otrokom, ki so slabotnejši. V takšni kopeli naj se okopajo večkrat na teden.

  Velja tudi za začimbo, ki pomaga v boju z odvečnimi kilogrami. Poleg tega pa blagodejno vplival tudi na zniževaje visokega holesterola, saj kumina vsebuje učinkovine, ki zavirajo absorpcijo holesterola. Zato si jo, mleto, dodajte v jogurt, smuti …


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.