Arnika

  Arnika 1
  Deli naprej

  Arnika, Arnica montana, je vsem dobro poznana zdravilna rastlina, ki je že dolgo prisotna v ljudskem zdravilstvu. Njene zdravilne lastnosti so podobne kot pri ognjiču in kamilici, le da je arnika veliko močnejša in zato še učinkovitejša zel. Hkrati pa prav zaradi tega velja velika mera previdnosti pri njeni uporabi.

  Nabiranje, sušenje in shranjevanje arnike

  Navadna arnika spada med zaščitene rastline, saj postaja vse bolj redka. Zato bodite pri nabiranju arnike nežni in pazite, da ne boste odtrgali cele rastline z korenino vred.

  Arniko največkrat najdemo na travnikih in na planinah. Zraste do 30 centimetrov visoko, in je trajnica.  Prepoznamo jo po rumenih cvetovih. V veti v času od maja do junija. Nabiramo cvetne koške, ki jih doma dobro pregledamo, saj se v njih rade skrivajo žuželke. Sušimo v senčnem in zračnem prostoru, a hitro.  Posušeno arniko hranimo v temnem in suhem prostoru.

  Uporaba arnike v zdravilne namene

  Najprej velja opozoriti, da moramo biti pri notranji uporabi arnike zelo previdni. Arnike nikoli ne kuhamo in jo, če jo že pripravljamo, zgolj parimo.

  Najbolj razširjena uporaba arnike je v obliki tinkture. Ker je arnika zelo močna zel, tinkturo vedno delamo v razmerju 1:10 ali še več. Torej: 1 del arnike, 10 (ali več) delov alkohola.

  Zdravilni učinki arnike

  Vedno se pred uporabo arnike posvetujte z zdravnikom, še posebej, če imate težave s srcem, saj arnika lahko škodi srcu. V vsakem primeru pa naj pri njeni uporabi velja previdnost in zmernost.

  Tinktura iz arnike je odlično razkužilo in je nepogrešljiv del prve pomoči za najrazličnejše rane, tudi odrgnine, zmečkanine, udarnine in tudi gnojne rane.  Poleg razkužilnega učinka pa pomaga tudi pri celjenju, saj ga pospešuje.

  Arnika je učinkovita tudi pri revmi, pri kateri tinkturo iz arnike vmasiramo na mesta, ki jih je prizadela revma. Pomaga pri mozoljevici. Čisti kri in pospešuje odvajanje seča.

  Obnese se tudi pri zastrupitvi z gobami, a pri tem je le v pomoč medicini, zato je obisk zdravnika nujen!

  Tinkturo iz arnike lahko tudi zaužijemo, pri čemer pazimo, da kozarcu vode (2-2,5dl) dodamo zgolj 2 do največ 3 kapljice tinkture iz arnike. Takšen pripravek pijemo za lajšanje bolezni ledvic in želodca, pa tudi za zdravljenje srca (še posebej starostno srce) in za razširitev venčnih žil. Takšen pripravek lahko, po nasvetu z zdravnikom jemljemo tudi za zdravljenje gripe.

  Opozorilo

  Vedno, ko arniko zaužijemo notranje, moramo opazovati stanje bolnika za morebitnimi neželenimi reakcijami in se ob morebitnem pojavu neželenih reakcij obvezno posvetovati z izbranim zdravnikom.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.