Vinska rutica

  Vinska rutica 1
  Deli naprej

  Vinska rutica je zelo zdravilna rastlina, ki pomaga zoper najrazličnejše tegobe, a kljub temu velja opozoriti, da je zaradi eteričnega olja, ki gje nekoliko strupeno, njena uporaba omejena na manjše količine, še posebej, če se vinska rutica uporablja za notranjo uporabo. V majhnih količinah in odmerkih pa nam tako lahko pomaga rešiti marsikatero tegobo. Spoznajmo jo.

  Vinska rutica

  Vinska rutica, Ruta Graveolens, raste v obliki močnega in razvejanega grma, katerega vonj je rahlo neprijeten. Zraste do okoli 60 centimetrov visoko. Najdemo jo predvsem na vrtovih, na katerih jo gojijo, a tudi v naravi, predvsem na Primorskem in na Notranjskem. Razmnožujemo jo s sadikami. Korenine so rumeno rjave barve in razvejane ter vlaknaste. Okroglo bledorumeno steblo začne v drugem letu leseneti, njegov sok pa lahko pri nekaterih ljudeh, ki so alergični na vinsko rutico, povzroči koprivnico. Listi so majhni, zaokrožene oblike. Posušeni so zelo zdravilni. Cvetovi so nekoliko nagubani in rumeni in zacvetijo v juliju in avgustu.

  Vinsko rutico nabiramo v času cvetenja, v oblačnem vremenu, sicer premočno deluje (tako vsaj pravijo stare ljudske vraže). V zdravilne namene uporabljamo liste. Nosečnicam pa se uživanje vinske rutice odsvetuje.

  Zdravilni učinki vinske rutice

  Vinska rutica tako pomaga zoper božjast, srčno tesnobo (angina pektoris), omotico. V ta namen pijemo čaj. Čaj vinske rutice bo pomagal tudi zoper bronhialno astmo in vnetje grla. Čaj pomirja in uspava.

  Vinska rutica prav tako velja za zdravilo zoper skorbut – bolezen, ki povzroča pomanjkanje vitamina C v telesu.

  S sokom iz stebla vinske rutice mažemo bradavice, ki z rednim mazanjem izginejo.

  Čaj, ki ga skuhamo iz listov in pijemo po požirkih, odganja gliste in druge črevesne zajedalce. Pijemo lahko le topel čaj, kot omenjeno sapo po požirkih.

  Pomaga tudi zoper šum v ušesih in naglušnost. Da bi pozdravili naglušnost, uporabimo soparo listov, ki jih kuhamo s kisom in jo z lijakom usmerimo v sluhovod. To počnemo 5 dni zaporedoma, enkrat na dan. Šum v ušesih (ki ni posledica slabosti srca) pa pozdravimo s pomočjo olja vinske rutice. Nekaj mlačnih kapljic olja vinske rutice nakapljamo v uho. Pri tem moramo biti zelo pozorni, da olje ni prevroče, saj lahko v tem primeru trajno poškodujemo sluhovod.
  Sicer pa je vinska rutica krasno zdravilo za sluhovod. Liste, ki jih ocvremo skupaj s čebulo pretlačimo skozi gazo in dobljeno tekočino nakapljamo v uho.

  Učinkovita je tudi pri preganjanju mrčesa, saj ga njen neprijeten vonj odbija. Tako iz stanovanj preganja muhe, iz omar pa molje, iz posteljnine in podobno pa stenice ter bolhe. Pravijo, da tam kjer raste, tudi kač ni.

  Za krepitev in ohranjanje vida si oči dvakrat dnevno izmivamo s čajem vinske rutice, ki ga razredčimo v razmerju 1:4.
  Kot dodatek kopeli lahko čaj vinske rutice uporabimo zoper krožne izpuščaje, izpahe in izvine. Pomaga pa tudi zoper težko sapo, vrtoglavico.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.