Trobentica ali jeglič – drobcena rumena zdravilka

  Trobentica ali jeglič - drobcena rumena zdravilka 1
  Deli naprej

  Le kdo ne pozna trobentice, ki nas že zelo zgodaj spomladi, tudi v januarju, če je zima dovolj mila, razveseli s svojimi rumenimi cvetovi, na katere lahko zapiskamo kakšno melodijo ali dve, na koncu pa cvet pojemo in s tem svojemu teles naredimo veliko dobrega. Trobentica vsekakor spada med ene izmed prvih zdravilnih rastlin, ki nam jih v pomladnem času podarja narava. Spoznajmo jo.

  Trobentica

  Trobentica, Primula veris, je trajnica, ki jo najdemo na travnikih, ob obronkih, na svetlih področjih gozda.
  Prepoznamo jih po nagubanih zelenih listih, ki so, ko poženejo svetlo zelene barve, kasneje malce potemnijo. Iz listov poženejo peclji, porasli z dlačicami na koncu katerih se razvijejo za trobentico značilni rumeni cvetovi, katerih vonj je prijeten in spominja na med. Če cvet trobentice pojemo, nam v ustih pusti prijeten sladek okus. Korenina trobentice je kratka, a razvejana.

  V zdravilne namene nabiramo celotno rastlino – korenine, liste in cvetove. Korenine nabiramo zelo zgodaj spomladi ali pozno jeseni in jih sušimo v senčnem mestu.
  Liste in cvetove nabiramo v lepem, suhem vremenu, ko vsaj nekaj dni ni deževalo, le tako so učinkovine v njej najbolj koncentrirane. Cvetove moramo posušiti na hitro in jih je najboljše hraniti v papirnati vrečki v suhem prostoru. če jih hranimo v posodi ali kozarcu pazimo, da le-ta ni preveč zaprta.

  Trobentice nikoli ne spiramo pod vodo, saj bi tako iz nje izprali vse, kar je dobrega v njej.

  Med drugim je v trobentici zelo veliko vitamina C, vsebuje pa tudi: saponine, flavonoide, eterično olje. Kombinacija zdravilnih učinkovin v trobentici blagodejno vpliva na naše telo. Poglejmo pri čem vse nam lahko pomaga.

  Zdravilni učinki trobentice

  Trobentica je krasna dopolnitev pomladnim solatam in nas napolni z vitaminom C in tako poskrbi za močnejši imunski sistem, kar je še posebej pomembno v času prehladnih obolenj, saj pomaga lajšati kašelj, čisti dihala in blaži bronhitis. Preprečuje tudi pljučnico ali pa jo vsaj blaži oz. lajša njeno zdravljenje.

  Čaj, ki ga pripravimo iz svežih poparjenih cvetov trobentice pomaga pri zdravljenju katarjev vseh vrst in pripomore k spomladanskemu razstrupljanju telesa. Čaj čisti tudi ledvice, seč in pripomore k odvajanju seča. Čisti tudi kri.

  Trobentica je tudi staro ljudsko zdravilo zoper protin in revmo. V ta namen se priporoča pitje čaja iz trobentice za daljše obdobje in stanje naj bi se močno izboljšalo.

  Čaj krepi tudi živce, migreno in živčni glavobol.Ker trobentica deluje pomirjevalno, pomaga tudi pri nespečnosti.

  Krepčilno deluje tudi na srce. Pomaga in pozitivno vpliva na zmanjšanje drgetanja udov.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.