Materina dušica

  Materina dušica 1
  Deli naprej

  Materino dušico se cenili že Stari Egipčani, ki so jo uporabljali pri umivanju in balzamiranju umrlih. Materina dušica pomeni moč in pogum, saj njeno latinsko ime, Thymus, v prevodu pomeni prav to. V domači zeliščni lekarni je materina dušica že dolgo nepogrešljiva. Poglejmo zakaj.

  Materina dušica

  Materino dušico, Thymus serpyllum, imenujemo tudi divji timijan. Spada v družino ustnatic. Po videzu je zelo podobna vrtnemu timijanu. Najdemo jo na suhih, sončnih legah – ob pašnikih, na kamnitih pobočjih in ob poteh. Zraste do 20 centimetrov visoko v obliki grmička. Iz njene olesenele korenike poganjajo številna stebelca. Socvetja, ki poženejo na koncu stebelc so škrlatne ali temno rožnate barve. Cveti v času od junija do oktobra.
  Celotna zel je zelo aromatična, saj vsebuje veliko eteričnih olj.

  V ljudskem zdravilstvu ima materina dušica mnoga imena. Tako jo imenjujemo tudi: materin dušek, duša, dušek, babja dušica, materinka, popovec, timas, dušje, mačešica, prprišč …

  V zdravilne namene uporabljamo in nabiramo nadzemne cvetoče in neolesenele dele. Nabiramo jo v sončnem in suhem vremenu. Sušimo v senčnem, zračnem prostoru. Pomembno pri sušenju je, da se materine dušice ne dotikamo z rokami, ampak jo obračamo s steklenimi ali lesenimi palčkami. V nasprotnem primeru, bi izgubila svojo zdravilno moč. Posušeno zel hranimo v posodi, ki dobro tesni.

  Zdravilni učinki materine dušice

  Njena najpomembnejša zdravilna učinkovina so eterična olja, ki vsebujejo tudi čreslovine, čreslovine in flavonoide, mangan in druge snovi.

  Materina dušica je odlično zdravilo iz domače lekarne za težave z dihali, saj razkužuje dihalne poti, pomirja kašelj – tudi oslovski kašelj. Čaj materine dušice je zelo dobrodošel tudi za zdravljenje bronhitisa, pljučnice in zagnojenih pljuč.

  Ima pomirjevalni učinek na živce. Uspava.

  Pospešuje potenje in krepčilno deluje na želodec, katerega tudi razkužuje.

  Pomaga tudi pri bakterijskem obolenju črevesja in pljuč.

  Krepi tudi vse, ki so oslabeli, živčni in imajo težave z revmatičnimi obolenji. V ta namen si iz materine dušice pripravimo kopel, kateri prilijemo čaj materine dušice.  Pri bolnikih z revmo se priporoča tudi masaža z eteričnim oljem materine dušice.  Masama pomaga tudi zoper protin in drhtenje udov.

  Pozitivno vpliva na možgane, saj jih krepi. Uporablja se tudi za lajšanje glavobola.

  Materina dušica blagodejno vpliva tudi na ženske težave, saj pomaga urejati neredno menstruacijo. Čaj, kateremu dodamo med pomaga celo pri porodu, saj ga pospeši.

  Materina dušica blagodejno vpliva in pomaga urejati motnje v delovanju mehurja, ledvic.

  Materina dušica pa ni koristna le za ljudi, ampak tudi za živali. Mlado živino, ki je zaostala v razvoju masiramo z alkoholnim izvlečkom materine dušice. Za čebele pa je paša z materino dušico zelo koristna, saj preprečuje bakterijske bolezni.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.