Oreh – mogočno drevo z zdravilnimi lastnostmi

  Oreh - mogočno drevo z zdravilnimi lastnostmi 1
  Deli naprej

  Oreh, ni le veliko in mogočno drevo, katerega plodovi, orehi, nas vsako jesen razveselijo, saj jih radi grizljamo kar tako, še raje pa jih dodamo kakšni sladici. Oreh spada med zdravilne rastline, saj ima mnoge blagodejne učinke na naše telo in zdravje.

  Oreh

  Oreh, Juglans regia, drevo, ki zraste tudi do 25 metrov visoko. Pogosto ga lahko najdemo v okolici domov, pa tudi v listnatih gozdovih.
  Spomladi poženejo lihopernati listi, ki so sprva rdečkaste barve, a kasneje ozelenijo. So zelo občutljivi in spomladi radi pozebejo. Oreh ima tako moške kot ženske cvetove. Moški svetovi so združeni v viseče mačice, ženski cvetovi pa so združeni v klasja na koncu mladik. Oreh cveti v maju, plodovi, orehi pa dozorijo v oktobru. Plodove najdemo znotraj zelenih lupin, ki, ko orehi dozorijo popokajo in iz njih padejo orehi, ki so še vedno varno shranjeni v trdni lupini.

  Liste nabiramo v suhem vremenu in jih moramo hitro posušiti, sicer lahko počrnijo. Posušene liste oreha hranimo v papirnatih vrečkah.

  V orehih (plodovih) je mnogo učinkovin, med njimi: beljakovine, čreslovine, eterično olje, flavonoidi, fluori, sladkorji, maščobe, selen, baker, jabolčna kislina, citronska kislina in elaginska kislina (ta ščiti naše telo pred nekaterimi vrstami raka), alkaloidi …

  V zdravilne namene uporabljamo liste in plodove, tudi zelene.

  Uporaba oreha v zdravilne namene

  Zeleni plodovi oreha veljajo za dobro zdravilo zoper želodčne težave (v ta namen naredimo orehovo žganje). Zelena lupina orehov ima antiseptični učinke. Iz zelenih lupin lahko skuhamo tudi čaj iz katerega pripravimo močno kopel za lajšanje ozeblin.

  Sicer pa, čaj, ki ga skuhamo iz orehovih listov čisti kri in deluje kot krepčilo. Pomaga tudi zoper slabe živce, zlatenico, beli tok. Tudi sladkorni bolniki lahko pijejo čaj skuhan iz orehovih listov, saj jim bo dobro del. Pijejo ga lahko tudi nosečnice, ki jih muči zaprtje. Pri kuhanju čaja iz orehovih listov za notranjo uporabo pazimo, da ni premočan. Naj bo blag.

  Čaj grgramo za lajšanje težav z vnetim grlom.

  Orehove liste uporabljamo tudi zunanje. In sicer si lahko pripravimo kopel iz orehovih listov, ki bo uspešno pomagala zoper kostno gnilobo, gnojne izpuščaje, otekle bezgavke. Kopel pomaga tudi pri potenju nog in rahitisu.

  Sveži listi so tudi odlično naravno sredstvo za preganjanje insektov in mrčesa. Pa tudi uši, bolh, moljev in celo mravelj.

  Z močnim izvlečkom iz orehovih listov si lahko umivamo tudi lasišče s čimer preprečimo prekomerno izpadanje las. Iz cvetov (ženskih) lahko pripravimo tudi domače orehovo mazilo, ki pomaga zoper izpadanje las in prhljaj.

  Orehovi listi pomagajo tudi pri težavah s kožo – akne, ekcemi in tudi pri ranah in razjedah. V ta namen sveže liste oreha polagamo na prizadeta mesta.

  Iz mačic (moških cvetov) lahko pripravimo čaj, ki pomaga zoper krvavitve (tudi notranje), pomaga tudi zoper zlato žilo in grižo. Čaj iz orehovih mačic blagodejno vpliva tudi na premočne menstruacije.

  Seveda pa so zdravi tudi sami plodovi, orehi. Ljudje, ki pojedo veliko orehov imajo manjše možnosti za pojav Parkinsonove bolezni. Priporočajo se tudi nosečnicam, saj vsebujejo veliko železa, kalija, fosforja, vitamin E.
  Orehova jedrca vplivajo na dvig krvnega tlaka. Ker vsebujejo veliko maščob, so redilni, vseeno pa so orehova jedrca prava hrana za možgane.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.