Gozdna jagoda in njeni zdravilni učinki

  Gozdna jagoda in njeni zdravilni učinki 1
  Deli naprej

  Ste tudi vi med tistimi, ki se radi posladkajo z gozdnimi jagodami? Pa veste, da so zelo zdrave, ne le okusne? Spoznajmo gozdno jagodo kot zelišče.

  Gozdna jagoda

  Gozdna jagoda, Fragaria vesca, je večletni grmiček, ki raste ob robovih travnikov, ob gozdnih poteh  in obronkih gozda, najdemo jih pa vse do 2.200 metrov nadmorske višine.

  Koreninski sistem je sestavljen iz korenike, iz katere rastejo razvejane koreninice, ki lahko segajo tudi do 100 metrov globoko v zemljo.
  Listi gozdne jagode so ovalne oblike in na konceh nazobčani. Sestavljeni so iz treh listov pritrjenih na pecelj.
  Cvetovi gozdne jagode so drobni, beli. Cveti od aprila do junija. Iz cvetov se nato razvijejo okusni rdeče obarvani plodovi, na katerih so drobna semena, s pomočjo katerih se gozdne jagode tudi razmnožujejo.

  V zdravilne namene uporabljamo tako korenine, liste in plodove.
  Pri nabiranju listov pazimo, da ne nabiramo listov s cvetovi. Nabrane liste sušimo v senčnem, zračnem in suhem prostoru. Nabiramo lahko tudi korenine, ki jih nabiramo zgodaj spomladi ali pozno jeseni. Plodove pa seveda nabiramo, ko so le-ti zreli.

  V gozdnih jagodah najdemo zelo veliko vitamina C. Naj kot zanimivost omenimo, da so z vitaminom C še posebej polni plodovi tistih gozdnih jagod, ki so dozorele na zelo sončnem mestu. Gozdna jagoda pa je bogata tudi s fosforjem. Vsebuje pa tudi druge učinkovine, med njimi: vitamin A, vitamina B1 in B2, železo, kalij, kalcij, magnezij, antioksidante, salicilno kislino …

  Zdravilni učinki gozdne jagode

  Čaj pomaga pri odvajanju seča in odvajanju sečnih kamnov in peska.
  Gozdne jagode pomagajo pri zdravljenju bolezni ledvic. Še posebej učinkovit je izvleček iz korenin, pa tudi listov.

  Čaj, ki ga skuhamo iz listov gozdne jagode čisti kri. Le mu dodamo še liste maline, marjetice, robide in pljučnika bomo čaj še učinkovitejši. Sicer pa čaj, skuhan iz listov, uspešno pomaga tudi pri zdravljenju črevesnega in želodčnega katarja. Ustavlja drisko (v ta namen je še posebej učinkovit zavretek, ki ga pripravimo iz korenin).

  Blagodejno vplivajo na hemoroide in jih pomagajo odpraviti.

  Plodovi niso le zelo okusni, ampak pomagajo tudi do boljše prebave. Za uživanje pa se ne priporočajo najbolj sladkornim bolnikom, saj gozdne jagode v svoji sestavi vsebujejo kar pol sadnega sladkorja. Plodovi gozdne jagode krepijo tudi organizem. Zato si jih le privoščite in se posladkajte z njimi.

  Tinktura, ki jo pripravimo iz listov gozdne jagode, je med drugim primerna tudi za nego ustne votline in tako pomaga zdraviti in ustavlja vnetje dlesni, tudi krvavitve iz njih. Odpravi pa tudi neprijeten ustni zadah.  Uporabimo seveda z vodo razredčeno tinkutro, s katero si izpiramo usta.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.