Suličasti trpotec

  Suličasti trpotec 1
  Deli naprej

  Suličasti trpotec, imenovan tudi ozkolistni trpotec, prihaja iz družine trpotčevk in je tako kot njegova sorodnika srednji in veliko ali širokolistni trpotec zdravilen in cenjen v zdravilstvu. Suličasti trpotec velja za eno izmed prvih zdravilnih rastlin in je bil cenjen že v antičnih časih. Spoznajmo ga.

  Suličasti ali ozkolistni trpotec

  Suličasti trpotec, Plantago lanceolata, je svoje ime dobil po dolgih, ozkih, suličasto oblikovanih zelenih listih na katerih so zelo dobro vidne žile. Listi so razporejeni v obliki listne rozete iz katere se dvigajo stebla, na koncu katerih je socvetje klasaste oblike. Cvetovi nimajo nekega posebnega vonja in cvetijo v času od aprila pa vse tja do oktobra. Na cvetovih se oblikujejo semena. Najpogosteje bomo trpotec našli ob poteh in na travnikih.

  V zdravilne namene uporabljamo celotno rastlino – liste, cvetove, semena in korenine. Korenine nabiramo zgodaj spomladi ali jeseni. Liste in cvetove s semeni pa naviramo v času cvetenja. Liste sušimo hitro, sicer počrnijo in izgubijo svojo zdravilno vrednost. Seme posušimo in zmeljemo v prahu.

  Zdravilne učinkovine v suličastem ali ozkolistnem trpotcu so: sluzi, čreslovine, kremenčeva kislina, flavonoidi in iridoidni glikozidi.

  Zdravilni učinki suličastega trpotca

  Zaradi sluzi suličasti trpotec deluje blažilno, zaradi čreslovin pa ima antibakterijske in proti virusne učinke.

  Suličasti trpotec pogosto uporabimo za zunanje lajšanje težav. Tako sok iz zmečkanih listov ozkolistnega trpotca učinkovito pomaha pri zdravljenju in celjenju zunanjih poškodb, kot so: rane, odrgnine in udarnine, ozebline, ugrizi, piki žuželk.
  Če žvečimo sveže liste suličastega trpotca bomo omilili zobobol. Sveže iztisnjen sok si nakapamo v uho in pomagal bo pregnati bolečine v ušesih.

  Suličasti trpotec pomaga tudi zoper glavobol, v ta namen si glavo obložimo s svežimi, zmečkanimi listi.

  Seveda pa ga lahko uporabljamo tudi za notranjo uporabo, v obliki čaja iz listov, ki pomaga pri najrazličnejših težavah.

  Čaj tako čisti kri in ledvice. Pomaga pri zdravljenju zlate žile in zoper premočne menstruacije in beli tok.
  Čaj iz listov suličastega suličastega trpotca je v ljudskem zdravilstvu cenjen kot zdravilo za lajšanje pljučnih bolezni, saj spodbuja čiščenje pljuč. Pitja čaja se priporoča tistim, ki imajo neprestano težave s pokašljevanjem in imajo slaboten oziroma hripav glas.

  Čaj pomaga tudi zoper želodčne težave in se dobro obnese pri zdravljenju bolezni mehurja.

  Kot omenjeno, so zdravilne tudi korenine in seme suličastega trpotca.
  Korenine se uporabljajo v obliki toplega obkladka za zdravljenje otečenih bezgavk (polagamo na dimlje, pod pazduhe ali na zatilje). Vendar velja opozoriti, da otekle bezgavke na takšen način zdravimo zgolj, če oteklina ni vidna navzven. V tem primeru bi zdravljenje lahko celo škodovalo.

  Seme suličastega trpotca pa je učinkovito pri urejanju prebave, razkuževanju prebavil. Pomirja tudi vnetje črevesja in umirja drisko. Seme deluje tudi zoper nastajanje ledvičnih kamnov in se dobro obnese pri zdravljenju obolenj dihal, kot sta astma in bronhitis.
  Seme blagodejno vpliva tudi na raven holesterola v krvi in ga pomaga uravnavati.

  Opozorilo

  Nosečnice in doječe mamice naj se pred uporabo suličastega trpotca posvetujejo z izbranim zdravnikom.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.