Meta

  Meta 1
  Deli naprej

  Meta je dobro poznana dišavnica, ki jo v kulinariki pogosto uporabljamo pri pripravi jedi, sladic in tudi pijač. A meta ni le dišavnica, ki prijetno popestri naša kulinarična doživetja. Meta je zdravilna rastlina, ki je vsestransko uporabna. Poznamo več vrst mete in prav vse so zdravilne.  Tako v zdravilne namene lahko uporabite poprovo meto, črno meto, vodno meto, kodrasto meto, maroško meto …

  Nabiranje in sušenje mete

  Meto prepoznamo po njenem ostrem, poživljajočem vonju. Meta, latinsko Mentha, je cenjena rastlina že skozi stoletja. V Evropi se je pojavila okoli 9 stoletja. Poznamo več kot 600 vrst mete, katerim pa se v zadnjih letih pridružuje vse več hibridov.

  Meto vedno nabiramo v lepem in suhem vremenu, le takrat ima meta v sebi kar največ zdravilnih učinkovin. Liste mete nabiramo pred cvetenjem. V zdravilne namene pa uporabljamo celotno rastlino.

  Zdravilni učinki mete

  Poprova meta

  Tokrat pobližje spoznajmo poprovo meto, Mentha piperita, ki zraste tudi do okoli 80 centimetrov visoko in je za razliko od nekaterih drugih vrst mete, trajnica. Cveti v času od junija do avgusta, njeni cvetovi so zbrani v klasju in so vijoličaste barve. Zdravilne so tudi druge vrste mete, ki imajo podobne učinke, kot poprova meta.

  Najbolj razširjena uporaba mete je v obliki čaja. Meta je krasno zelišče, ki ga lahko dodajamo drugim čajnim mešanicam.

  Velja pa opozoriti, da metin čaj pijemo v zmernih količinah, saj bi pretirano pitje metinega čaja lahko imelo negativne posledice na srce.

  Metin čaj ugodno deluje na živce in nas pomirja. Hkrati tudi krepi živce. Pitje metinega čaja ugodno vpliva tudi na izločanje seča, žolča in želodčnih sokov. Ob težavah z bruhanjem se priporoča pitje nesladkanega čaja poprove mete, saj pomirja bruhanje.

  Meta blagodejno deluje tudi na jetra in trebušno slinavko, saj blaži bolečine in hkrati krepi njuno delovanje. Ker deluje krepčilo, se uporaba poprove mete priporoča tudi otrokom, ki so slabotnejši (še posebej, če okrevajo po težji bolezni).

  Ker meta deluje antiseptično se pitje njenega čaja priporoča tudi ob prehladu.

  Metin čaj lahko tudi grgramo in tako odpravimo neprijeten ustni zadah. Pomaga pa tudi pri vneti dlesni, zobobolu, pri ranah na jeziku. Lahko ga uporabimo tudi kot ustno vodico za splakovanje ustne votline po umivanju zob. Priporoča se, da v ta namen metin čaj zmešamo skupaj z jabolčnim kisom.

  Iz mete pridobivajo tudi metino olje, ki velja za učinkovito sredstvo za blaženje glavobola (tudi migrene), omotice, potovalne bolezni.

  Meta pa tudi pomirja, zato si po napornem dnevu le pripravite sproščujočo kopel z meto, ki vas bo pomirila, spočila in poživila.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.