Pravi pelin

  Pravi pelin 1
  Deli naprej

  Pravi pelin, Artemisia absinthium, je zdravilna rastlina, ki jo najdemo na marsikaterem vrtu, pa tudi na skalnatih pobočjih in na neobdelani zemlji. Na videz je zelo podoben navadnemu pelinu.

  Pravi pelin

  Pravi pelin prepoznamo po njegovem močnem in posebnem vonju in grenkem okusu.

  Zraste do 120 centimetrov visoko in je precej razvejana rastlina z podolgovatimi suličasto razdeljenimi listi spodaj, ki se proti vrhu stebla spremenijo v preprostejše liste – so brez peclja in niso več nazobčani. Vsa rastlina je porasla s sivim puhom, zato ima svojo značilno srebrnkasto zeleno barvo.
  Cveti v juliju in avgustu, njegovi cvetovi so rumene barve v obliki visečih glavic. V zdravilne namene uporabljamo liste in cvetove.

  Zdravilni učinki pravega pelina

  Pelin je v ljudskem zdravilstvu zaradi grenčin že od nekdaj poznan kot zdravilo za večanje apetita. A pravi pelin ima še nekatere druge zdravilne lastnosti.

  Deluje krepčilno, zato je zelo koristen v času okrevanja po težjih boleznih in večjih operacijah. Pomaga tudi povrniti moči po pljučnici. Odpravlja prebavne motnje, črevesne in druge želodčne težave, tudi napenjanje. Priporoča se ljudem, ki so brez žolčnika. Pomaga zoper drisko, prebavne krče, zgago, želodčni katar in težavah s preobilico želodčne kisline.

  Pomaga preganjati črevesne zajedavcih, gliste, v tem primeru se priporoča pitje čaja. Pomaga tudi otrokom, ki imajo težave z glistami, a z zunanjo uporabo v obliki obkladka (v pelinovo žganje namočimo krpo, ki jo položimo na otrokov trebuh).

  Pomaga tudi pri zlatenici, živčni izčrpanosti, tudi živčnosti.

  Pospešuje delovanje ledvic in krepi pljuča, jetra, želodec in tudi srce.

  Njegovo uživanje se priporoča tudi ženskam ob porodu, saj pravi pelin lajša porod in dobro prekrvavi organizem. Pravi pelin prav tako poskrbi, da so popadki hitrejši im močnejši.
  A pozor, nosečnice in doječe matere pravega pelina ne smejo uživati. Lajša pa tudi menstrualne težave.

  Pravi pelin pomaga zoper slabokrvnost in pomaga pri vročini in okužbah. Pomaga pri zdravljenju težav z ušesi, tako ga, ko nas trga po ušesih uporabimo v obliki pelinove sopare.
  Pomaga pa tudi pri zdravljenju oziroma lajšanju težav z revmo (žganje v katerem je namočen pravi pelin si vtiramo na boleča mesta). Pomaga tudi pri protinu.

  V pomoč je tudi pri zdravljenju zastrupitve z gobami (v tem primeru ga prevremo v kisu).
  A pozor! V primeru zastrupitve z gobami je takojšen obisk zdravnika nujen, pelin predstavlja zgolj oporo medicini.

  Posebno opozorilo

  Pravi pelin vsebuje snov tujon, ki je toksin in lahko povzroči omotico, glavobol, pa tudi bruhanje, trebušne krče in celo motnje centralnega živčnega sistema. Tako je obvezna zmernost pri uživanju pravega pelina. Čaj tako pijemo le po žličkah, večkrat dnevno. Sicer bi lahko prišlo do zastrupitve.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.