Šentjanževka – Hypericum perforatum

  Šentjanževka - Hypericum perforatum
  Deli naprej

  Iz razvejane korenine šentjanževke zraste več 30 do 70 cm visokih in okroglih rdeče obarvanih stebel. Listi so nasprotno nameščeni, so prosojno pikčasti in prekriti s črnimi žlezami. Te žleze so napolnjene z eteričnim oljem, zaradi česar list izgleda preluknjan. Cvetovi so rumeni in razvrščeni v kobule na vrhu stebla. Če cvet zmečkate med prsti, bo iz njega stekel krvavo-rdeči sok rdeče smole.

  Zanimivosti

  Ime šentjanževka izhaja iz dejstva, da je rastlina v polnem cvetu za šentjanževo – 24.junija. Mnogi narodi so rastlino uporabljali pri obredih, s katerimi so praznovali solsticij. Ta zelo zdravilna rastlina se pobira, ko je sonce najmočnejše – v času vladavine astrološkega znaka Leva. V sodobni medicini se v zadnjem času veliko govori o šentjanževki, zaradi njenega močnega antidepresivnega delovanja.

  Druga imena

  Šentjanževa roža, ivanovka, navadna krčna zel

  Kje raste?

  Šentjanževko lahko najdemo po suhih travnatih pobočjih, posekah, med grmovjem, po nasipih po celi Sloveniji.

  Učinkovine

  Grenčice, čreslovine, eterično olje, hipericin, polifenolne spojine, flavonoidi, snovi z antibiotičnim učinkom.

  Kdaj jo nabiramo?

  Poleti.

  Kaj nabiramo?

  Nabiramo neolesenele cvetoče poganjke.

  Učinkovanje in uporaba

  Šentjanževko uporabljamo za lajšanje simptomov blage do zmerne depresije. Pomaga pri tesnobi in stresu, predmenstrualnih težavah in čustvenih težavah med menopavzo. Deluje pomirjujoče na živčni sistem, vzdržuje normalno raven serotonina, zdravi motnje spanja, odpravlja utrujenost, žalost, apatijo in melanhonijo. Šentjanževka pomaga tudi pri vseh ženskih težavah, odpravlja menstrualne krče, zdravi anemijo in še več.

  Opombe

  • Ni primerna za nosečnice in doječe matere.
  • Šentjanževke ne smemo uporabljati sočasno z uživanjem določenih zdravil, ker podaljšuje oz. zmanjšuje njihov učinek.
  • Če jemljete zdravila za preprečevanje strjevanja krvi, se o uporabi šentjanževke posvetujte s svojim zdravnikom.

   


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.