Navadna robinija (akacija)

  Navadna robinija (akacija) 1
  Deli naprej

  Ko zaslišite ime navadna robinija vam le-to najverjetneje ne pove ničesar, razen, da gre več kot očitno za neko rastlino. Kaj pa če omenim ime akacija? Tedaj pa vam najverjetneje usta že preleti nasmeh, še posebej, če ste ljubitelji akacije.

  Akacija se pravzaprav imenuje robinija. Vendar, ker Slovenci uporabljamo ime akacija, si bom tudi jaz tokrat dovolila in uporabljala ime akacija.
  Pa spoznajmo to drevo, robinijo oz. akacijo, ki nas v pomladnem času razveseli s svojimi belimi cvetovi.

  Navadna robinija – akacija

  Navadna robinija, Robinia pseudoacacia, pravijo ji tudi neprava akacija, zraste do okoli 25 metrov visoko. Lubje je močno razpokano in je rjavkasto sive barve. Njena krošnja je okrogla in sestavljena iz vej, ki so polne dolgih trnjev. Listi Akacije so svetlo zeleni in pernato deljeni na manjše listke (od 7 do 20 lističev).
  Akacija cveti v času od maja do junija, njeni cvetovi pa so združeni v velika socvetja grozdne oblike. Ker so cvetovi polni medu in imajo močan, opojen vonj, privabljajo različne žuželke, med njimi tudi čebele. Tako poznamo tudi akacijev med, ki je zelo svetle barve, in ima prav poseben okus. Zanimivo je, da akacijev med ne kristalizira, kot ostale sorte medu. Razlog tiči v tem, da vsebuje cvetni prah. Akacijev med se uporablja tudi za zdravljenje prebavnih motenj, nastalih zaradi želodčne kisline.

  Ljudje uživamo njene bele cvetove, ki jih pripravimo na različne načine, precej podobne uporabi bezgovih cvetov.

  Cvetove nabiramo v času cvetenja. Cvetovom, ki jih bomo posušili za čaj odstranimo zelene peclje in posušimo. Posušene shranimo v papirnatih škrnicljih in jih hranimo v suhem in temnem prostoru.

  Kaj pa akacija v zdravilstvu? Poglejmo.

  Zdravilni učinki navadne robinije – akacije

  Zdravilne učinkovine v cvetovih akacije so: sladkor, organske kisline, eterična olja, glikozidi, flavonoidi. Tudi v drevesni skorji – lubju je nekaj zdravilnih učinkovin, predvsem tanini in čreslovine ter eterična olja.

  Čaj iz cvetov akacije je v ljudskem zdravilstvu cenjen kot blažilo za lajšanje želodčnih težav, odpravlja tudi prebavne motnje.

  Akacija pomaga tudi v času prehladnih obolenj (tako čaj, kot med). Lajša izkašljevanje in deluje protivnetno.

  Pomaga tudi zoper revmo in išijas.

  Velja tudi, da tinktura, pripravljena iz cvetov akacije pomaga zoper neplodnost pri ženskah.

  Med akacije, kot že omenjeno, pomaga pri lajšanju težav z želodcem, hkrati pa tudi pomirja, prinaša miren in trden spanec ter pomirja živčni sistem. Akacijev med naj bi tudi blažil simptome utrujenosti.

  Akacija pa ni uporabna le v kulinariki in zdravilstvu, ampak tudi v kozmetiki. Še posebej uporabljena je v parfumeriji, med domačimi pripravki, pa akacijo lahko med drugim uporabimo za nego obraza (uporabljamo lahko cvetove ali pa akacijev med).

  Čaj iz cvetov akacije

  Za njegovo pripravo potrebujete:

  • 2 čajni žlički posušenih cvetov akacije,
  • 2-2,5 dl vode.

  Priprava

  Vodo zavremo in z vrelo vodo prelijemo cvetove. Pokrijemo in pustimo stati 5 minut, nato precedimo in čaj iz cvetov akacije je pripravljen.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.