Nemiren spanec – ta zelišča vam lahko pomagajo

  Zelišča, ki pomagajo pri spancu
  Deli naprej

  Malo je ljudi, ki lahko rečejo, da nikoli niso imeli težav pri spanju. Dnevi v sodobnem času so lahko zelo stresni. Spat hodimo vznemirjeni in izčrpani, zato veliko težje zaspimo ali se celo v noči večkrat prebudimo. Nemiren spanec je nočna mora mnogih. Če se le da, se izognimo lekarniškim pripravkom, zato vam tudi tokrat ponujamo nekaj zelišč, ki delujejo pomirjevalno in vam lahko po naravni poti pomagajo do mirnejšega spanca.

  Zelišča, ki pomagajo pri nemirnem spancu

  Hmelj (Humulus lupulus)

  Hmelj – sicer bolj znan kot glavna sestavina piva, ima hmelj tudi blago pomirjevalne lastnosti. Lahko se uporablja kot čajni pripravek ali v zeliščnih blazinah za boljši spanec. Je večletna dvodomna rastlina (obstajajo moške in ženske rastline) vzpenjalka, ki pri rasti potrebuje oporo (latnik, drevo). Zgodaj jeseni se pobirajo cvetovi ženskih rastlin, ki imajo obliko storžkov. Pred uporabo jih je potrebno posušiti na zraku. Uporabljajo se kot dodatek pivu, dajo mu grenak okus in aromo. Iz njih pa se izdelujejo tudi čaji, kapsule in tinkture.

  Sivka (Lavandula angustifolia)

  Sivka – doma je v sredozemskem svetu, kjer je tudi zelo razširjena. Je blago pomirjevalo proti vznemirjenosti, živčni izčrpanosti in spalnim motnjam. Lahko se uporabljajo zunanje dišeče sivkine kopeli, eterična olja, čaji, mazila. Tudi pri nas je sivka pogosta rastlina na vrtovih ali ob hišah. Je prijetnega vonja in sestavina mnogih kozmetičnih izdelkov. Po svoji zdravilnosti je podobna melisi in meti.

  Melisa (Melissa Officinalis)

  Melisa – tudi melisa, ki je opisana že zgoraj, pomirja in blagodejno vpliva na boljši spanec.

  Pasijonka (Passiflora incarnata)

  Pasijonka – Južnoameriški Indijanci so pasijonko dobro poznali kot zdravilno rastlino. Pozneje so jo prenesli v Evropo, kjer so jo sprva uporabljali predvsem kot okrasno rastlino. Gre za trpežno plezalko z zelo razprostrtimi koreninami. Zraste lahko tudi do 10 m visoko. Uporablja se pri tesnobi, nemiru in nespečnosti. Po zdravilski rabi je enaka glogu, s katerim pogosto sestavlja zdravilske zmesi, tudi skupaj z drugimi pomirjevalnimi drogami, denimo baldrijanom.

  Baldrijan (Valeriana Officinalis)

  Baldrijan – Baldrijan ima med rastlinami s pomirjevalnim učinkom najbolj raziskano in dokazano učinkovitost. Zato je varen pripomoček pri sproščanju živčne napetosti in lajšanju tesnobe. Ima znanstveno dokazane pozitivne učinke pri nemiru, stresu in blagih motnjah spanja. Že pred več tisočletji je baldrijan veljal za zdravilno rastlino z vsestranskimi učinki, o čemer pričajo zapisi v indijski in kitajski medicini. Iz njegove posušene korenine izdelujejo mnoge farmacevtske pripravke (baldrijanove kapljice, čaj za pomirjanje). S parno destilacijo korenine pridobivamo njegovo eterično olje, ki se v aromaterapiji prav tako uporablja za pomiritev in lajšanje nemira, stresa ter motenj spanja.

  Kamilica (Matricaria recutita)

  Kamilica – kamilica je zelo znana in verjetno najbolj priljubljena zdravilna rastlina. Za zdravljenje so primerni sveži ali posušeni cvetovi, ki jih v glavnem uživamo kot čaj. Pomagajo pri notranjem nemiru, utrujenosti, razdražljivosti. Primerne so za otroke, ki jih zbada v trebuhu ali bruhajo. Grgranje kamilic je priporočljivo pri vnetem grlu in vnetju sinusov. Pripravite si lahko tudi parno kopel, ki je koristna pri vnetjih sinusov, grla in bronhijev.

  Lipa (Tilia)

  Lipa – tudi lipe skoraj ni potrebno posebej predstavljati, saj je naše nacionalno drevo. Ima srčasto oblikovane liste in rumene cvetove. Lipov čaj je naravna pomoč pri anksioznosti, saj učinkovine iz lipe zmanjšajo duševni stres in tesnobo. V primeru nihanja razpoloženja ali kroničnega stresa si prav tako lahko pomagamo z okusnim čajem iz lipe.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.