Sivka – Lavandula angustifolia

  Sivka - Lavandula angustifolia
  Deli naprej

  Sivka je 60 cm visok grm z zelo razvejanimi, sivozelenimi vejami. Je večletna, odporna in zimzelena rastlina, ki lahko doživi starost tudi do 30 let. Listi so srebrnosivozelene barve, 2,5 cm dolgi in na robovih uviti. Spodnji listi so na obeh straneh preriti s sivimi dlačicami, na spodnji strani pa se nahajajo žleze, ki izpuščajo značilen vonj sivkinih listov. Vijoličasti cvetovi so razvrščeni v vretencih in se pojavijo v sredini poletja. Nabiramo jih zgodaj zjutraj.

  Zanimivost

  Sivko so že v srednjem veku všivali v klobuke in kape, da bi se z njenim vonjem preprečilo glavobol in bistrilo um, z njenim eteričnim oljem pa so se mazali, da bi se zaščitili pred kugo.S sivko so takrat uporabljali tudi za preganjanje uši, od 15. stoletja naprej pa tudi z aizdelavo parfumov. Danes pa ta srednjeveški način uporabe sivke štejemo  za začetek njene uporabe v medicini.

  Botanično ime izvira iz latinskega izraza “lavare” (prati) in se nanaša na uporabo dišeče rastline kot dodatek kopeli.

  Druga imena

  Kofendel, lafendel, lafendl, sivač, šiknada

  Kje raste?

  Sivka raste po celotnem Sredozemlju. V Sloveniji ne raste divje, pač pa jo gojijo po vrtovih. Dobro se razmnožujejo s potaknjenci.

  Učinkovine

  Eterično olje, čreslovine

  Kdaj sivko nabiramo?

  Cvetove nabiramo med majem in junijem, preden se razcvetijo.

  Kaj nabiramo?

  Za zdravilno uporabo so primerni posušeni cvetovi.

  Učinkovanje in uporaba

  V ljudskem zdravilstvu se sivko uporablja pri migreni, krčih in astmi. Pri zunanji uporabi pa pri revmi, nategih, izčrpanosti, ranah, opeklinah in kot uspavalo. Danes sivko največkrat uporabljamo v obliki kopeli pri živčnih težavah v menopavzi. Tudi pri nizkem tlaku kopel izboljša počutje in osveži. Sivkin čaj izboljšuje prebavo, ker odvaja vetrove in pospešuje izločanje žolča.

  Opombe

  • Nosečnice ali doječe matere naj se sivki izogibajo
  • Eteričnega olja ne smete uživati
  • Pri manjših oteklinah nanesite na kožo malo olja in začutili boste takojšnje olajšanje.

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.