Navadni hmelj

  Navadni hmelj 1
  Deli naprej

  Hmelj so kot zelenjavo uporabljali že Stari Rimljani in so ga dodajali predvsem solatam. Šele nekje okoli 8. stoletja so hmelj začeli uporabljati tudi pri varjenju piva. A hmelj ni le prijetna popestritev solati in sestavina za pripravo piva. Hmelj spada med zdravilne rastline in ima kar nekaj zdravilnih lastnosti. Poglejmo katere.

  Nabiranje in sušenje hmelja

  Navadni hmelj, Humulus lupulus, je vzpenjalka, ki se zelo rada vzpne na drevo, grmovje ali mejo. Tam hmelj tudi najpogosteje najdemo. Če ima dobro oporo lahko zraste tudi do 9 metrov v višino. Je večletna rastlina, ki uspeva po vsej Sloveniji, še posebej pa v Savinjski dolini, kjer so nasadi hmelja že na daleč opazni. Rad ima sončno ali vsaj pol sončno lego in rahla, dobro odcejena tla in seveda rastišče, ki mu nudi oporo.

  Hmelj najdemo po vsej Sloveniji, tudi kot divjo rastlino. Uspeva vse tja do 1.500 metrov nadmorske višine.

  V spomladanskem času (marec, april) nabiramo mlade brste, ki jih lahko dodajamo solatam. Liste prepoznamo po njihovi srčasti obliki in nazobčanih robovih. Po obeh straneh so poraščeni z dlačicami in so svetlo do temno zelene barve.

  Hmelj cveti julija in avgusta in ima moške in ženske cvetove, ki jih imenujemo tudi storžki. V zdravilne namene uporabljamo storžke, ki jih nabiramo v septembru. Posušene hranimo v temnih kozarcih, ki se dobro zapirajo, saj so zelo aromatični.

  Zdravilni učinki hmelja

  Hmelj je grenkega in trpkega okusa. Prav zaradi grenčin, ki jih vsebuje, je hmeljev čaj odličen za krepitev želodca in zbujanje apetita. Ima tudi precejšnji učinek na izločanje seča in pomaga pri odvajanju nakopičene vode, zato zdravilno vpliva na protin in tudi revmo.

  deluje tudi pomirjevalno, tako čaj iz hmelja pomirja živčevje, saj tako telesni kot živčni nemir ob pitju hmeljevega čaja popustita. Blagodejno vpliva tudi na pospešen srčni utrip, saj ga umirja in ureja.Ugodno vpliva na depresijo, saj jo pomirja.

  Pomaga pri nespečnosti. Čaj za lajšanje nespečnosti pijemo pol ure pred spanjem. Po želji lahko hmeljevemu čaju dodamo tudi baldrijan, omelo in glog.

  Hmelj pozitivno vpliva tudi na neurejeno menstruacijo, saj jo ureja, pomaga pa tudi pri blaženju bolečin v maternici. Priporoča se tudi ženskam v menopavzi, saj lajša tegobe, ki so povezane z njo.

  V zdravilne namene lahko uporabljamo tudi liste, tako lahko liste (mlade brste) v pomladnem času dodajamo solatam in pomagali bodo pri čiščenju zabasanih jeter. Obtežavah z zaprtjem si lahko pripravimo sok iz svežih hmeljevih listov, ki pospešuje izločanje blata, pa tudi seča.

   

   


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.