Zelišča, ki pomagajo pri prehladu in gripi

  Zelišča, ki pomagajo pri prehladu in gripiZelišča, ki pomagajo pri prehladu in gripi
  Deli naprej

  Predstavljamo vam 10 zelišč in rastlin, ki pomagajo pri prehladu in gripi. To sta bolezni, ki nas pogosto vržeta iz tira, ko smo v stresu in imamo oslabljen imunski sistem. Pozimi se večinoma zadržujemo v zaprtih prostorih, kjer se virusi hitro širijo, zato sta prehlad in gripa takrat še posebej pogosta.

  Ko zbolimo, ponavadi posežemo po zdravilih, ki jih dobimo v lekarni brez recepta. V veliko pomoč pa so nam lahko tudi naravna zelišča. Večino je moč dobiti v supermarketih in specializiranih trgovinah, lahko pa jih gojimo tudi sami. Naravna zelišča so boljšega okusa in na naše telo delujejo bolj nežno kot lekarniška zdravila. Veliko teh zelišč se uporablja v kulinariki, zato so nadvse primerna tudi za lajšanje bolezenskih težav.

  Gojenje zdravilnih zelišč

  Nekatere rastline se gojijo izključno v medicinske namene in jih je potrebno pravilno gojiti ter previdno uporabljati. Večina opisanih zelišč v tem članku pa je širše znana in varna za uporabo. Če imate zeliščno gredico za potrebe kuhinje, na kateri rastejo timijan, melisa, meta, sivka, kamilica, lahko vse te dišavnice uporabite tudi za lajšanje simptomov prehlada in gripe. Ameriški slamnik, baldrijan in drobnocvetni lučnik pa imajo poleg številnih zdravilnih učinkov tudi lepe in dišeče cvetove.

  Nekatere zdravilne rastline so pravzaprav grmi oz. drevesa, zato potrebujejo veliko prostora za svojo rast. Druga pa lahko gojimo v posodah na okenskih policah. Najbolje je seveda, če imamo prostor na vrtu. Liste obiramo ko so mladi in sveži, cvetove na vrhuncu cvetenja, korenine pa zgodaj jeseni.

  Prehlad in gripa sta virusni obolenji

  To pomeni, da ju povzročajo virusi. Zunaj živih celic so virusi samo skupek neaktivnih kemičnih snovi. Ko pa prodrejo v živo celico, jo izkoristijo za čim hitrejšo in čim večjo tvorbo novih virusov. Zgrajeni so zelo preprosto: iz dednega materiala in beljakovinskih molekul. So veliko manjši od bakterij.

  Virusi prehlada in gripe se širijo preko kašljanja in kihanja, z dotikom rok in skozi telesno tekočino. Virusi prehlada se lahko na trdih površinah obdržijo še ves teden, virusi gripe pa en dan. Antibiotiki na viruse ne učinkujejo, zato je zdravljenje prepuščeno imunskemu sistemu posameznika. Pomembno je, da upoštevamo naslednje nasvete: pijemo veliko tekočine; ostanemo doma, saj lahko v nasprotnem primeru dobimo bakterijsko okužbo in hkrati okužimo še druge ljudi; v pomoč pa so tudi cepiva, ki telesu pomagajo do hitrejše in učinkovitejše obrambe pred virusi.

  Čudežnega zdravila za prehlad in gripo ni. Tako zdravila brez recepta kot domači zeliščni pripravki lajšajo simptome, kot so kašljanje, kihanje, zamašen nos, boleče grlo, vročina. Imunskemu sistemu pomagajo, da se znova okrepi in opravi z boleznijo. Pri domačih pripravkih so priporočila glede doziranja nekoliko bolj ohlapna kot pri kupljenih zdravilih.

  Je pa potrebna določena mera previdnosti, če jemljete kakršnakoli predpisana zdravila. V tem primeru je najbolje, da se posvetujete z zdravnikom ali s farmacevtom. Nekateri zeliščni pripravki imajo lahko pri hkratni uporabi z drugimi zelišči ali z zdravili neželene stranske učinke. Paziti je treba tudi med samo pripravo zelišč, pa naj gre za čaje, tinkture, mazila, sirupe itd. Znati jih je treba pripraviti in uporabiti ustrezne dele rastlin. Če niste ravno domači v zeliščarstvu, se raje držite preprostejših in širše znanih variant, kot je npr. kamilični ali lipov čaj. Če pa kakšno zelišče zaužijete prvič, bodite pozorni tudi na znake alergije.

  Zelišča, primerna ob prehladu in gripi

  Preraslolistna konjska griva (Eupatorium perfoliatum) –  divja severnoameriška trajnica, ki pa jo lahko gojimo tudi na vrtu. V tradicionalni medicini ameriških Indijancev se je uporabljala za lajšanje vročine, redčenje sluzi in lajšanje simptomov prehlada. Iz korenike zraste od 1 do 1,5 m pokončno dlakavo steblo z valovitimi razbrazdanimi listi in vijoličnimi ali belimi cvetovi.

  Mačja meta (Nepeta cataria) – iz listov mačje mete lahko pripravite okusen čaj, ki pomaga pri vročini, saj pospešuje potenje. Ker je mačja meta, kot pove že njeno ime, privlačna tudi mačkam, jo gojite v visečih posodah oz. na mestih, kjer je mačke ne bodo mogle doseči. Rastlina ima sivo zelene liste in vijolične ali bele cvetove, ki izredno privlačijo tudi opraševalce.

  Ameriški slamnik (Echinacea) – korenine ameriškega slamnika vzpodbudno delujejo na imunski sistem. Najdemo jih v obliki kapsul ali tinktur. Cvetovi ameriškega slamnika pa se uporabljajo za zelo priljubljen čaj za krepitev odpornosti. Tudi številne klinične študije zelo jasno potrjujejo močno delovanje te rastline. Ravno zaradi spodbudnega delovanja na imunski sistem lahko zdravila, pripravljena iz ameriškega slamnika, ojačijo določene hitro napredujoče sistemske bolezni in zmanjšajo učinek vpeljanega zdravljenja. Zato se uporaba pri določenih boleznih odsvetuje.

  Danes je ameriški slamnik nepogrešljiv na vsakem zeliščnem vrtu. Poleg njegove zdravilnosti ga odlikujejo še čudoviti cvetovi, ki so prava paša za oči in čebele.

  Zelišča, ki pomagajo pri kašlju in zamašenem nosu

  Črni bezeg (Sambucus nigra) – črni bezeg izvira iz Evrope. V zdravilne namene se uporabljajo cvetovi in jagode. V ljudskem zdravilstvu se bezeg uporablja proti prehladnemu nahodu in vnetju obnosnih votlin. Jagode so bogat vir vitamina C. Čajni napitek, pripravljen kot poparek cvetov, pomaga pri kašlju, prehladu in gripi. Bezeg raste divje na obronkih gozdov. Lahko pa ga posadimo tudi na vrtu.

  Evkaliptus (Eucalyptus globulus) – obstaja več vrst evkaliptusa, pri prehladu in gripi pa zelo pomaga prav ta vrsta evkaliptusa (Eucalyptus globulus). Deluje antiseptično, pomaga pri izkašljevanju, zelo učinkovit pa je tudi v obliki mazila na prsih, saj pospešuje prekrvavitev. Parne inhalacije z dodatkom eteričnega olja evkaliptusa odprejo dihalne poti in pomirjajo kašelj. Če ga želite imeti doma, je treba vedeti, da gre za veliko drevo, ki potrebuje ogromno prostora.

  Česen (Allium sativum) – česen je začimbna rastlina, ki se uporablja za kulinarične in medicinske namene. Ima karakterističen vonj in okus in zelo pomaga pri prehladu in gripi. Česen je naravni antibiotik, ki podpira imunski sistem, zavira vnetja in lajša tegobe prehlada, še posebej v prsih, nosu in grlu. Pomaga tudi zniževati vročino. Je zelo nezahtevna rastlina, ki odlično uspeva na vrtu.

  Limona ( Citrus limon) – limone ni potrebno posebej predstavljati, saj je dobro znano živilo, po katerem posežemo še posebej takrat, ko zbolimo. Je bogata z vitaminom C. Lajša bolečine vnetega grla, še posebej je učinkovita v kombinaciji z ingverjem in medom. Limono je mogoče v gojiti tudi v loncih. V zmernih klimatskih pasovih se pozimi prenese v notranje prostore ali pa v rastlinjak.

  Melisa (Melissa Officinalis) – listi melise so bogati s polifenoli, ki pomagajo blažiti tegobe prehladnih vnetij in zavirajo razvoj virusov. Liste je najbolje obirati še pred cvetenjem. Če jih zmečkamo, močno dišijo po limonah. Uporabljajo se za pripravo čaja ali pa oljnih tinktur ali balzamov. Melisa dobro uspeva v vsakovrstni prsti, zahteva malo pozornosti in se zelo razraste. Ime »melisa« je grškega izvora in pomeni »čebela«, kar kaže na to, da je že dolgo znana melisna zmožnost, privabiti čebele. Iz tega razloga jo imajo čebelarji že od nekdaj za najljubšo rastlino okrog svojih čebelnjakov.

  Timijan (Thymus vulgaris) / materina dušica – zeleni listi tega aromatičnega zelišča se uporabljajo za čaj, lahko pa se iz njih izdela tudi sirup proti kašlju. Timijan ima močno antiseptično delovanje, pomaga pri izkašljevanju in podpira imunski sistem. Je trajnica, ki se uporablja tako v kulinariki kot zdravilstvu in je zelo nezahtevna za gojenje.

  Rman (Achillea millefolium) – v ljudskem zdravilstvu se med drugim rabi proti vročini in prehladu. Po navadi se uporablja  kombinaciji z drugimi zelišči. Je divja rastlina, ki pa odlično uspeva tudi na vrtu. Je trajnica in zelo nezahtevna za gojenje.

   

  5/5 - (2 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.