Zdravilna uporaba mačje mete (Nepeta cataria)

  Zdravilna uporaba mačje mete (Nepeta cataria)
  Deli naprej

  Najverjetneje ste že slišali, kako je mačja meta privlačna mačkam, toda ali ste vedeli, da zdravilno učinkuje tudi na ljudi? Mačja meta (Nepeta cataria) deluje zelo sproščujoče in v določenih primerih pomirjevalno, zaradi česar je uporabna za lajšanje napetosti in tesnobe in izboljšuje spanec. Mačjo meto je najbolje uporabljati v obliki čaja,  lahko pa jo uporabimo tudi kot tinkturo.

  Mačjo meto so v zdravilne namene uporabljali že stari Rimljani. Tudi v srednjeveškem zdravilstvu je imela velik pomen, o čemer pričajo mnogi stari zapisi. Uporabljali so jo v obliki čaja, tinktur in olj ali pa so njene posušene liste kadili. Bila je tudi pomemben del zdravilstva pri ameriških staroselcih. V preteklosti so mačjo meto izjemno cenili v ljudskem zdravilstvu, danes pa se v te namene manj uporablja. Iz te rastline so kuhali nežen čaj za otroke v primerih želodčnih težav, glavobolov, nespečnosti in nervoze.

  Mačja meta deluje pomirjevalno, zato je dobrodošla pomoč pri nespečnosti, razdražljivosti in stresu. Blaži krče in vetrove v črevesju, ureja želodčne in črevesne težave ter preprečuje napenjanje. Uporablja se za zdravljenje prehladov in razdraženosti želodca. Lajša tudi bolezni dihal. V obliki obkladka jo polagamo na otekline, praske in rane, olje iz mačje mete pa učinkovito odganja komarje.

  Sama najraje uporabljam mačjo meto za blaženje kolik (trebušnih krčev) pri dojenčkih. To za uporabo zelo varno zelišče, dojenčkom dozirano v majhnih odmerkih. Umirja jim želodec in miri živčni sistem. Blaži vetrove v trebuščku in dojenčkom, pa tudi odraslim s podobnimi težavami prinese olajšanje in umiritev. Po tem zelišču lahko posežemo tudi takrat, ko čustveni stres za seboj potegne še razdraženo prebavo.

  Mačja meta je blagi mišični relaksant (sprošča mišično napetost), zato je koristna v primerih menstrualnih bolečin ali krčev v prebavnem traktu. Za majhne dojenčke lahko naredimo čaj iz mačje mete in jim nato obkladek čaja dajemo neposredno na trebušček.

  Raziskave so pokazale, da pomaga zmanjševati zvišano telesno temperaturo, zaradi česar je mačja meta koristna pri zdravljenju prehlada, okužb zgornjih dihal, še posebej kadar imamo občutek zamašenih dihalnih poti, sinusov ali srednjega ušesa.

  Iz mačje mete lahko naredimo sok, ki ga uporabljamo lokalno, kot je že v sedemnajstem stoletju prakticiral botanik, navdušen astrolog, zdravnik in zeliščar Nicholas Culpeper. Rad je rekel, da je sok mačje mete vmešan v vinu dober proti modricam.

  Čeprav so veliki odmerki mačje mete znani kot sredstvo za bljuvanje (povzroča bruhanje), je to zelišče zelo varno za uporabo, kadar ga uporabljamo v normalnih količinah v čaju ali hrani. Ne priporočamo pa, da ga uživajo nosečnice. Ne zato, ker bi jim škodovalo, vendar ni nobenega dokumentiranega dokaza o njegovem delovanju v nosečnosti, zato ga raje odsvetujemo. Na splošno je mačja meta lepa, varna in pomirjevalna rastlina, ki jo z lahkoto vzgojite na svojem vrtu. V lekarni jo najdete tudi v obliki posušenih listov. Če niste prepričani ali je za vas prava mačja meta ali katero drugo zelišče, je prav, da razmislite o posvetu, na katerem boste razvili strategijo uporabe zelišč za svoje edinstvene potrebe.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.