Vrtni timijan

  Vrtni timijan 1
  Deli naprej

  Timijan je začimba, ki je v kulinariki dobro poznana. Dobro se poda k jedem iz gob, pečenemu krompirju, sirom, enolončnicam, mastnim jedem … Zelo dober je, če ga kombiniramo še z rožmarinom ali origanom. A timijan ni le del kulinarike, ampak tudi zdravilstva. Enako, kot materina dušica (Thymus serpyllum) deluje protivnetno, in se obnese pri boleznih dihal in še in še. Spoznajmo danes vrtni timijan.

  Vrtni timijan

  Vrtni timijan, Thymus vulgaris, je trajnica, ki zraste nekje do 50 centimetrov visoko. Raste v obliki grmička in ga najdemo na marsikaterem vrtu. Kljub temu, da je trajnica, je vrtni timijan precej občutljiv na mraz, zato ga posadite nekam, kjer bo imel veliko sonca.
  Njegova pokončna in štiriroba stebla so porasla z dlačicami. Iz stebel poženejo drobni listi, ki imajo obliko elipse in so veliki nekje med 4-10 milimetrov. Cvetovi so zbrani v klasih, so bledo rožnate barve. Cveti v maju in juniju. Tedaj tudi nabiramo timijan. Nabiramo celotno rastlino (nadzemni del), najraje mlade vršičke poganjkov. Šopke timijana povežemo in obesimo, da jih posušimo. Sušimo jih v senčnem in suhem, zračnem prostoru. Vonj timijana je zelo aromatičen in tudi, ko je posušen aroma ostaja izrazita.

  V ljudskem zdravilstvu je vrtni timijan dobro poznan. Vsebuje mnoge zdravilne učinkovine, med njimi: eterična olja, med njimi veliko timola in pa tudi saponine, flavonoide, timol, smole, tanin, cimol, pienon, borneol.

  Zdravilni učinki timijana

  Če si pripravimo čaj, ki ga pripravimo v obliki poparka, bomo dobili izvrstno zdravilo za vse vrste bolezni dihal: astmo, pljučnico, bronhits, oslovski kašelj.
  Čaj pomaga tudi zoper nespečnost. V obeh primerih si čaj sladkamo z medom.

  Če timijanu dodamo veliko medu, bo pomagal krepiti živce in nas hkrati pomiril. Prav tako pomaga oslabelemu človeku, da si lažje in prej povrne moči.

  Ker timijan deluje antibakterijsko in uničuje viruse in bakterije se zelo dobro obnese tudi pri zdravljenju bolezni črevesja in želodca. Pomaga pri urejanju prebave. Pomaga zoper črevesne in želodčne krče. Zdravi tudi krče ledvic in mehurja. Pomaga tudi pri težavah z jetri in draženju slepiča. Timijan lajša tudi menstrualne težave in pomaga urejati mesečni ciklus. Za te namene pijemo nesladkan čaj, ki ga prav tako pripravimo v obliki poparka.

  Zavretek timijana učinkovito odpravlja gliste, deluje kot diuretik, zdravi bolezni mehurja in ledvic ter blagodejno vpliva na celotno telo, saj razstruplja organizem. Prevretek bo prav tako pogrel želodec in črevesje, odpravil zapeko. Z njim si lahko lajšamo tudi glavobol in pospešimo menstruacijo.

  Blagodejno vpliva tudi na revmatična obolenja in protin.

  Dobro se obnese zoper nepravilen krvni obtok, ki se kaže v obliki migren, šumenja v ušesih, omotici …

  Če timijan dodajamo jedem, bo le-ta blagodejno vplival na nečisto kožo in kožo nagnjeno k aknam. kot začimba v jedeh pa pripomore tudi k lažji prebavljivosti jedi in pozitivno vpliva na želodec in črevesje. Za nego nečiste in aknaste kože lahko uporabimo tudi timijanovo mazilo. Prav tako z zunanjo uporabo timijana lahko zdravimo rane, praske, modrice in celo zmečkanine. Tudi revmo in otekline.

  Pripravimo ga lahko tudi v obliki kopeli, ki je primerna tudi za slabotne otroke in nam pomaga zoper rahitis.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.