Česen

  Česen 1
  Deli naprej

  Česen velja za naravni antibiotik in je v zdravilstvu zelo cenjen. Spoznajmo ga in si poglejmo pri čem vse nam lahko pomaga.

  Česen

  Česen, Allium sativum, najdemo domala v vsaki kuhinji in vrtu. Zaradi učinkovin, kot so žveplo, jod in kremenčeva kislina je česen tako zelo zdravilen. Vsebuje pa tudi mnogo vitaminov in mineralov. Med njimi: vitamin A, vitamina B6 in B12, vitamin C in vitamin D, pa tudi železo, kalcij, magnezij …

  Česen prepoznamo po njegovem značilnem vonju in pekočem, a rahlo sladkastem okusu. V zemlji zraste okrogla, nekoliko podolgovata čebulica, ki jo sestavljajo stranske čebulice (stroki), ki so razvrščeni tesno drug ob drugem. Iz glavne čebulice zraste do 80 centimetrov visoko steblo na koncu katerega požene cvet katerega tvori socvetje kobulov.

  Zdravilni učinki česna

  Zdravilni učinki česna so mnogi, med drugim ima česen izjemno moč razkuževanja, saj deluje kot antibiotik in antiseptik. Nepogrešljiv je pri zdravljenju gripi in prehladu. Pomaga tudi pri bronhitisu, saj je odlično naravno zdravilo za bolezni pljuč in učinkovito pomaga pri izločanju sluzi.

  Blagodejno vpliva tudi na črevesje, saj zavira in preprečuje nastanek gnilobnih bakterij, ki se lahko razvijejo v črevesju in tako preprečuje črevesno vretje, ki ima škodljive posledice. Preprečuje tudi napenjanje in vetrove, tudi črevesne krče. Česen razstruplja drobovje in preprečuje, da bi strupi prešli v kri.

  Česen blagodejno vpliva tudi na krčne žile, saj zdravilne učinkovine v česnu vplivajo na širjenje krvnih žil v nogah. Izboljšujejo prekrvavitev v celotnem telesu in celo vplivajo na proces staranja, saj ga zavirajo.  In imajo blag učinek na nespečnost. Vplivajo tudi na holesterol in tako pomagajo pri urejanju ravni holesterola v krvi, saj ga znižujejo. Podobno vplivajo tudi na krvni tlak, saj pomagajo nižati povišan krvni tlak.

  V uživanje se priporoča vsem, ki so oslabeli, saj pomaga vračati zmogljivost.

  Česen se v zdravilstvu uporablja za zdravljenje akutnih in kroničnih katarjev vseh vrst – katarje dihal, katarji na tankem in debelem črevesju. Česen je dobro poznano staro ljudsko zdravilo zoper gliste, ki ga lahko uporabimo tudi pri otrocih (v ta namen iz stroka česna iztisnemo sok in ga pomešamo z mlekom).

  Kot prva pomoč se odlično obnese pri pikih in ugrizih žuželk ter insektov – v ta namen strok česna prerežemo na pol in s sokom premažemo mesto pika.

  V ljudskem zdravilstvu je dobro poznana česnova tinktura, ki se dobro obnese pri celjenju ran, ki se težko in počasi celijo. Pomaga tudi pri celjenju gnojnih ran. Obnese se celo pri zdravljenju rakavih čirov. Tinktura pomaga tudi pri vnetju ušes in se obnese za nego k aknam nagnjene kože.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.