Dendroterapija – drevesna terapija

  Dendroterapija - drevesna terapija 1
  Deli naprej

  Dendro v prevodu pomeni drevo, terapija pa je del naravne ljudske medicine z načinom vibracijskega zdravljenja. Že starodavna ljudstva so verjela, da imajo drevesa dušo in so naseljena s čarobnimi bitji. Že iz grške mitologije poznamo drevesne nimfe, Driade, ki so bile povezane z drevesi. Tudi v današnjem času je priporočljivo, da prosti čas preživimo v naravi, ki je obdana z drevesi, saj so ti kraji kot naravne čistilne naprave, ki zrak očistijo nesnage in negativne energije. Dendroterapija je veliko bolj poznana in priznana v tujini kot pri nas.

  Vpliv dreves na ljudi v gozdu

  Tudi s strani znanostti drevesna terapija ni prezrta in so preučevali energijsko delovanje posameznih vrst lesa, pri čemer so ugotovili, da les deluje kot biokorektor in proizvaja fitocide, ki so naravni antibiotik, ki deluje na manj razvite organizme, to je vidno pri poškodovanih drevesih, ki izločajo snovi, da preprečijo rast gliv ter razvoj virusov in bakterij. Drevesna terapija pomaga pri zdravljenju in celjenju ter pridobivanju energije in moči.

  Najučinkovitejši in najboljši zdravilci so:

  • hrast,
  • breza,
  • bor,
  • jelka,
  • smreka,
  • macesen.

  Poseben status imata še breza in jelka, ki sta obenem sprejemnik in oddajnik energije. Dobri so tudi cedra, akacija, javor, jabolko in sliva.

  Posamezna vrsta dreves in njihov vpliv na človeka

  Hrast

  Ker je hrast dober antistresni terapevt, nam pomaga, da se regeneriramo in pomirimo. V preteklosti so dele hrasta polagali na srce, da so premagovali srčne težave, (aritmija, tahikardija, srčno popuščanje). Hrast aktivira prekrvavitev in skrajša čas zdravljenja, spada med najboljše oddajnike pozitivne energije.

  Bor

  Umirja psihično napetost in pomaga pri dihalnih težavah, kot je bronhitis (pomirja kašelj). Bor deluje tako, da sprošča pritisk v prsih in omogoča boljši dotok kisika, posledično se izboljšata presnova in prebava, bor deluje tudi na energijo človeka (izboljša energijsko polje) in pomaga, da se človek ponovno napolni z energijo.

  Breza

  Breza sprošča in pomirja, je pa tudi zelo učinkovita, saj ima največ zdravilnih učinkov. Listje vsebuje eterična olja, karotene, fitocide, flavonoide. Mlado listje vsebuje beljakovine, maščobe in vitamine, ki izboljšujejo prekrvavitev, pomaga pri kožnih vnetjih, pljučnih boleznih, uravnava delovanje jeter in žolčnika.  V kolikor imate revmatične težave ali protin, obiskujte brezo zjutraj in zvečer.

  Macesen

  Pomirja in odpravlja negotovost in strahove. Pomagal naj bi tudi pri zdravljenju težkih nevrotičnih stanj, melanholije in depresije.

  Jelka

  Odpravljala bolečine, pomirjala in bistri um ter pomaga obvladovati čustva. Zbuja občutek zanesljivosti, krepi vztrajanje in nas povezuje z zemeljsko energijo. Je podpora v primeru bolezni, pri ljubezenskih težavah in v primeru razveze. Jelko je dobro zasaditi na robu posestva ali ob hiši, ker deluje kot zaščitni pas in onemogoča vdor negativnih energij. V preteklosti so veje jelke polagali pod vzglavnik ali v posteljo, zažgane veje pa so uporabljali za energijsko čiščenje doma

   Akacija

  Pripomore k boljšemu razpoloženju in pri nespečnosti. V preteklosti so se k temu drevesu zatekali pari, ki niso mogli imeti otrok, saj naj bi akacija stimulirala plodnost.

  Bukev

  Omogoča lažje osredotočanje na bistvo, nas podpira, daje pogum in moč, da se lažje spoprimemo z življenjskimi izzivi.

   Jablana

  Prebuja občutljivost in povečuje samozavest in ker je jablana žensko drevo, je močan stimulator ženskega libida.

  Oljka

  Krepi družinske vezi, združuje rodove. Oljka je zaščitnica in zaveznica družine.

  Sliva

  Ugodno vpliva na krepitev živčevja in je priporočljiva za ljudi, ki so miselno obremenjeni.

  Češnja

  Drevo češnje žalostnim in sitnim ljudem pomaga, da obudijo vedrino in se znova veselijo pomladi, saj krepi srce in spodbuja krvni obtok. Pomaga pozabiti žalostne spomine na duševne rane, spremeniti občutke krivde in pomaga verjeti v prihodnost dveh oseb ali z drugimi ljudmi. Pomaga preusmeriti duševne bolečine v mir in zbuditi zaupanje, doživeti povezanost s seboj in vesoljem. Vibracije češnjevega drevesa krepijo srčno čakro in stik z našim notranjim otrokom.

  Cedra

  Danes  se uporablja predvsem za namene rednega energetskega prečiščevanja prostorov, saj ne le da očisti prostor, ampak tudi prepreči vdor nezaželenih elementov. Z dimom cedre se lahko očistimo tudi sami. Če dim ponesemo ob svojem telesu, bo ta ustvaril energetsko pregrado med našim bitom ter zunanjimi negativnimi vplivi.

  Kako komuniciramo z drevesi?

  Pravila za komunikacijo z drevesom, ki daje zdravilno energijo, so zelo naravna in preprosta: stojte obrnjeni proti drevesu darovalcu na razdalji 40-60 cm, zaprite oči in se sprostite. Osredotočite se na sprejemanje njegove energije in si predstavljajte, da se topel val energije nežno dviga skozi vaše telo od spodaj navzgor. Po sprostitvi začnite z dihalnimi vajami, ki bodo pomagale porazdeliti pridobljeno energijo po telesu.

  Pravilno dihanje vključuje vdih, zadrževanje zraka v pljučih, izdih in obdobje, ko se pljuča izpraznijo do naslednjega vdiha. Vsaka faza traja 4-8 sekund in mora biti izvedena enakomerno. Med zadrževanjem diha pride do “razlitja” energije lesa, ki se pretvori v vašo bioenergijo.

  Komuniciranje z drevesi naj ne traja dolgo, včasih ne več kot nekaj minut, najbolje pa ga je izvajati zvečer, pred spanjem. Sami veste, da se človek po kratkem večernem sprehodu po vrtu ali mestnem parku počuti veliko bolje in pomlajeno. Najbolje je, če se osamite nekje v naravi ali ob ”svojem” drevesu, ki ga poznate in vas ”pozna” že od otroštva.

  Pa še zgodovinska navada in nasvet

  Včasih je bila lepa navada, da se ob rojstvu otroka posadi drevo, na primer za fantka hrast, za punčko pa jelka, breza ali lipa. Še posebej zanimivo ju je opazovati, kako oba rasteta in se razvijata.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.