Jabolko na dan odžene zdravnika stran

  Jabolko na dan odžene zdravnika stran 1
  Deli naprej

  ”Jabolko na dan odžene zdravnika stran,” pravi star slovenski pregovor, ki še kako drži. Jabolka vsebujejo mnogo dobrega in so koristna za naš celotni organizem. Poglejmo zakaj.

  Jabolka

  Poznamo več sort jabolk in prav vsa so zdrava. Razlikujejo se po okusu, barvi in obliki. Tako lahko izbiramo med sladkimi, kislimi, hrustljavimi, sočnimi in manj sočnimi jabolki v barvnih odtenkih vse od zelene, rumene in oranžne pa tja do rdeče, celo skoraj vijoličaste barve. Prav vsa jabolka pa zrastejo na drevesu imenovanem jablana.

  Povprečno jabolko vsebuje precej vode (nekje od 76% do 91%), beljakovine in maščobe ter sladkorje. V svoji lupini (kar šestkrat več kot v mesu) jabolka vsebujejo vitamin C.  Posamezne sorte vsebujejo kar 40 mg vitamina C na 100 g sadeža.
  V njih najdemo tudi vitamin A, nekatere itamine skupine B ter vitamina E in K. In minerale, med njimi tudi kalij, ki pomaga tudi pri uravnavanju in zniževanju povišanega krvnega tlaka. Vsebujejo pa še: železo, magnezij, fosfor, kalcij, jod. ter dravilne učinkovine, kost so: pektin, tianin, niacin, fluorid, riboflavin, pantotensko kislino … in aminokisline.

  Zakaj so jabolka koristna?

  Kot omenjeno, jabolka pomagajo pri zniževanju povišanega krvnega tlaka. Urejajo tudi prebavo, pospešujejo presnovo in pomagajo pri odvajanju odvečne vode iz telesa. Uživanje jabolk se priporoča tudi tistim, ki si želijo izgubiti kakšen kilogram, saj so nasitna, poleg tega pa vsebujejo veliko vlaknin.

  Jabolka imajo pomembno vlogo celo pri preprečevanju nastanka možganske kapi in srčnega infarkta. Jabolka delujejo tudi proti rakavo in preprečujejo nastanek nekaterih vrst rakavih obolenj. Študija, ki so jo opravili na Univerzi Cornwell v Londonu je pokazala, da je v jabolčni lupini veliko triterpenoidov, ki preprečujejo nastanek nekaterih vrst raka. Tako naj bi jabolka ščitila pred nastankom črevesnega raka, raka na jetrih in raka dojkah.

  Nekatere študije so pokazale tudi, da jabolka pozitivno vplivajo na naše možgane in spomin in tako preprečujejo nastanek Alzheimerjeve bolezni. Namreč, študija, ki so jo opravili, je pokazala, da so možgani ljudi, ki redno popijejo kozarec jabolčnega soka na dan (seveda domačega, ne kupljenega) bolj zdravi in imajo boljši spomin.

  Jabolka pomagajo in pozitivno vplivajo na povišan holesterol v krvi (pri tem pomaga tudi jabolčni kis) in vplivajo na čiščenje ožilja.

  Redno uživanje jabolk v veliki meri pripomore k razstrupljanju telesa in njegovi regeneraciji. Jabolka vplivajo tudi na imunski sistem, saj ga krepijo.

  Ker so mnoga jabolka škropljena, se moramo zavedati, da v lupini tako ostanejo pesticidi, ki so zdravju škodljivi. Zato se priporoča uživanje domačih, ne škropljenih jabolk, saj je v jabolčnem olupku največ blagodejnih učinkovin. V kolikor uživate jabolka, ki so bila obdelana s škropivi jih pred zaužitjem temeljito umijte pod vročo vodo, tako boste iz njih sprali večino pesticidov. Najbolj pa se seveda priporoča, da takšna jabolka olupite in zaužijete brez olupka.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.