Oljka

  Oljka 1
  Deli naprej

  Plodovi oljke, olive, se že od antičnih časov uporabljajo v prehrani ljudi in za pridelavo olja. Oljčno olje pa ni uporabno le v prehrani ampak tudi kozmetiki in zdravilstvu. Listi oljke pa so v zeliščarstvu še posebej cenjeni. Spoznajmo danes oljko skozi vidik ljudskega zdravilstva in zelišč.

  Oljka

  Drevo oljka, Olea europea / Olea sativa, velja za drevo Mediterana in zraste tudi 7 metrov in več visoko. Oljka je zimzeleno drevo, katere krošnja je gosta, porasla s srebrno lesketajočimi se tisti, ki so na zgornji strani nekoliko temnejši in gladki. Njeni plodovi, oljke (olive) pa so podolgovate oblike in mesnati. Deblo je pepelnato sive barve.

  Izjemno so cenjeni oljčni listi, ki se uporabljajo v zdravilne namene. Listi oljke tako vsebujejo kar za štiridesetkrat več antioksidantov kot pa hladno stiskano deviško oljčno olje. Listi oljke so polni zdravilnih učinkovin, saj vsebujejo: železo, cink, krom, selen, beta karoten, veliko aminokislin in vitamin C in učinkovino, ki je najbolj zaslužna za to, da so listi oljke tako zdravilni: oleuropein.

  Listi oljke imajo v času pred cvetenjem v sebi največ koristnih učinkovin, zato se nabiranje oljčnih listov priporoča takrat.

  Sicer pa oljka vsebuje še nekatere druge učinkovine: olje, beljakovine, čreslovine, grenčine, glikozid, minerale in vitamin A, ogljikove hidrate.

  Zdravilni učinki oljke

  V zdravilne namene uporabljamo tako oljčno (olivno) olje kot liste. Oljčno olje je zelo cenjeno tudi v kozmetiki in je sestavni del marsikaterega domačega lepotilnega oz. negovalnega pripravka.

  Oboje, tako oljčno olje kot listi oljke delujejo kot odvajalno in blagodejno vplivajo na krvni tlak, saj ga znižujejo, hkrati pomagajo urejati srčni utrip in širijo koronarne žile. Vplivajo tudi na raven sladkorja v krvi (ga znižujejo) in pospešujejo izločanje vode iz telesa,

  Plodovi, olive, so sicer zelo mesnati in mastni, a zaradi svoje sestave pomagajo pri zniževanju prekomerne telesne teže.

  Oljčno olje je pomemben vir vitamina E, ki v veliki meri vpliva na delovanje žleze ščitnice. Z njim si lahko negujete suho in občutljivo kožo, nahranite lase, … Je krasno negovalno sredstvo.

  Tako plodovi kot oljčno olje blagodejno vplivajo na srce, saj ga krepijo, delujeta pomlajevalno in krepijo imunski sistem, pripomorejo k izgubi odvečnih kilogramov. Hladno stiskano oljčno olje se priporoča za uživanje vsak dan, saj poživljajoče deluje na jetra in posledično pripomore tudi k razstrupljanju telesa.

  S pomočjo oljčnega olja si lahko blažimo tudi posledice, ki jih pusti pik žuželk. V ta namen na mesti pika nanesemo hladno stiskano oljčno olje, ki ga zmešamo z jajčnim beljakom.

  Čaj, ki si ga skuhamo iz oljčnih listov, se odlično obnese zoper prehlad in gripo in pomagajo telesu, da si čim prej opomore in ponovno okrepi.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.