Breza: uporaba v zdravilne namene

  Breza: uporaba v zdravilne namene 1
  Deli naprej

  Breza je mnogim poznana kot okrasno drevo, najdemo jo tako v parkih in v vrtovih, krasi drevorede, pa tudi na pašnikih in v gozdovih raste. A breza ni le lepo drevo, ki od drugih izstopa predvsem po svojem belem lubju. Breza ima tudi zdravilno moč. Poglejmo kako jo lahko uporabljamo in pri čem pomaga.

  Breza

  Brezo, Betula pendula, prepoznamo po njenem belem lubju in dolgimi visečimi vejami. Listi so rombaste oblike in ob robovih nazobčani. V jesenskem času se listi breze še posebej lepo obarvajo. Breza ima tako moške kot ženske cvetove, ki so ločeni, oboji pa zrastejo v obliki mačic. Moški cvetovi se razvijejo konec poletja, zacvetijo pa naslednje leto v aprili ali maju, ko se razvijejo in zacvetijo tudi ženski cvetovi. Plodovi breze so majhni krilati oreški, veliki do 2 milimetrov in dozorijo nekje v juliju ali avgustu. Plodove raznaša veter.

  V zdravilne namene nabiramo predvsem mlade liste breze, ki imajo rahel vonj, a grenak okus. Liste nabiramo v maju in juniju in jih hitro sušimo v senčnem, a zračnem prostoru pri temperaturi do največ 40 °C. V zdravilne namene pa uporabljamo tudi lubje.

  Uporaba breze v zdravilne namene

  Breza je zelo učinkovita, če jo mešamo skupaj z cvetovi lipe, ki še posebej pomaga zoper povišano telesno temperaturo.

  Liste breze, ki jih uporabimo za pripravo čaja so lahko sveži ali posušeni. Čaj pa vedno pripravimo v obliki poparka.

  Breza ima mnoge zdravilne učinke, med drugim zelo blagodejno vpliva na sečila – ledvice in mehur. Čaj brezovih listov pospešuje izločanje seča in žolča za kar 5-8x nad povprečjem. Brezov čaj ne draži ledvic in jih dobro razkuži. Pomaga tudi pri odstranjevanju kamnov in peska iz ledvic in mehurja. Čaj zdravi tudi arteriosklerozo in odstranjuje beljakovine iz seča.

  Brezov čaj čisti kri in lajša bolečine zaradi revme in protina.

  Breza je učinkovita tudi pri zdravljenju otečene trebušne slinavke.

  Brezov čaj se priporoča sladkornim bolnikom, saj lajša sladkorno bolezen, še posebej, ko je bolezen v začetni fazi.

  Uporabljamo tudi brezovo lubje, ki ga uporabimo tako zunanje kot notranje. Za zunanjo uporabo pripravimo kopel iz brezovega lubja, ki še posebej pomaga pri zdravljenju kožnih bolezni, nečiste kože, garij. Pomaga tudi zoper celulitis. Poleg uporabe kopeli iz brezovega lubja hkrati pijemo tudi čaj iz brezovega lubja, ki nas očisti od znotraj. Pripravimo pa si tudi obkladke iz brezovih listov.

  Ko boste naslednjič zagledali brezo in jo občudovali v njeni posebni lepoti, ki izstopa med ostalimi listavci, se le spomnite tudi na njene zdravilne učinke.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.