Češnje – sladko darilo narave

  Češnje - sladko darilo narave 1
  Deli naprej

  Češnje. Rdeče, že skorajda črne, mamljive, sladke in vabljive. In kako so dobre! Pa ne le dobre, temveč tudi polne vsega dobrega. Spoznajmo češnjo in njene blagodejne učinke, ki jih imajo na naše telo in organizem.

  Češnja

  Češnja, Prunus avium, je sadno drevo, ki lahko zraste tudi do 20 m visoko. Njeni listi so eliptične oblike in so na robovih nazobčani. Cvetovi so drobni, beli in sestavljeni iz petih venčnih cvetnih listov. Cveti spomladi, v aprilu in maju, v toplejših predelih že v marcu. V poletnem času nas razveseljuje s svojimi rdečimi oz. skoraj črnimi plodovi, ki se razvijejo iz oprašenih cvetov in so sprva drobni, zeleni, nato rdeči in, ko so povsem zreli, skorajda črni. Plodovi, imenovani češnje, so sočni in sladki, na sredini imajo pečko in so veliki nekje 1-2 centimetra.

  V zdravilne namene nabiramo plodove in peclje. V češnjah najdemo kar nekaj zdravilnih učinkovin kot so: železo, bor, kalij, kalcij, magnezij, silicij, fosfor, 15% sladkorjev in vitamina B in C, vitamine skupine A, bioflavonoide, melatonin, antocianine …

  Zdravilni učinki češenj

  Ker vsebujejo malo beljakovin, maščob in soli so češnje še kako primerne in priporočljive v prehrani oseb, ki imajo srčno-žilne bolezni, bolezni ledvic (blagodejno vplivajo tudi na zdravljenje ledvičnih kamnov in peska, saj pripomorejo k lažjemu izločanju kamnov in peska), revmatična obolenja in protin. Tudi sladkorni bolniki jih lahko uživajo, a v manjših količinah.
  Pomagajo pri lajšanju bolečin in delujejo celo proti nekaterim vrstam raka.

  Uživanje češenj vpliva celo na zdravje in trdnost naših kosti, na kar vpliva vsebnost bora, kalcija ter magnezija v češnjah.

  Peclje češenj shranimo in posušimo. Iz njih kuhamo čaj, ki pomaga lajšati izkašljevanje, spodbuja izločanje urina …

  Sicer pa imajo plodovi, češnje, mnoge koristne učinke, saj pomagajo razstrupljati telo in pozitivno vplivajo na jetra, saj spodbujajo njihovo delovanje. Spodbujajo pa tudi delovanje črevesa in tako pospešujejo izločanje in seveda pomagajo pri izboljšanju prebave in so tako odlične za lajšanje težav z zaprtjem. Tudi na delovanje ledvic češnje vplivajo spodbujevalno.

  Redno uživanje svežega češnjevega soka, ki s sklepov odplavlja nakopičene sečne kisline, lajša simptome revme, artristisa in protina.

  Zdravilnih učinkov pa nimajo le češnje in njeni peclji, s katerimi so pritrjene na drevo, ampak tudi pečke, ki se skrivajo v sredini sadeža. Jedrca češnjevih pečk zbiramo in jih posušimo. Posušene lahko uporabimo na več načinov.

  Eden izmed njih je ta, da posušene pečke za 2 dni namočimo v nerazredčenem vinskem kisu, da nabreknejo, nato odcedimo in pečke shranimo v kozarcu, v hladilniku. Takšne pečke uporabimo za preganjanje glist pri otrocih in sicer naj otrok zaužije 2 nabrekli pečki 4-5 na dan (nikakor ne več kot 10 pečk na dan). Kuro ponavljamo 10 dni zaporedoma, nato za teden dni prekinemo in ponovimo kuro. Čez čas (cca. dveh mesecih kuro zaradi preventive in bolj gotove učinkovitosti ponovimo).

  Posušene pečke češenj pa lahko spravimo tudi v bombažno prevleko, ki jo sešijemo v obliki blazinice in s pečkami napolnjeno blazinico segrejemo, segreto blazinico s pečkami češenj pa uporabimo kot oblogo oz. topel obkladek, ki ga polagamo na boleča mesta za lajšanje težav z revmo, artritisom in revmo.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.