Razstrupljanje telesa ali detoksifikacija

  Razstrupljanje telesa ali detoksifikacija
  Deli naprej

  Razstrupljanje telesa ali detoksifikacija je naravni sistem čiščenja telesa, v katerem se naberejo škodljive snovi, ki jih človek ustvari z vnašanjem hrane in vode v telo, celo z dihanjem, saj se takrat v telo vnašajo škodljive snovi, ki se nahajajo v zraku.
  Naravni proces čiščenja telesa je odstranjevanje nečistoče v naši krvi, pri katerem imajo največjo vlogo jetra, ki strupene stvari pretvarjajo in tudi izločajo, pri tem procesu sodelujejo tudi ledvice, pljuča, prebavni sistemi, koža in ožilje. Za redno odstranjevanje škodljivih snovi in čiščenje telesa moramo skrbeti, da so tudi naši organi zdravi in bodo opravili svoje naloge. Največji znani zastrupljevalci telesa so alkohol, sladkor, nikotin, kofein in nezdrava hrana. Uživanje vseh teh snovi pa lahko poslabša še stres, ki je naš pogost spremljevalec v vsakdanjem življenju. Tehniko čiščenja in razstrupljevanje telesa so uporabljali že stari Grki in Egipčani, kot pomoč pri zdravljenju različnih bolezni. Najbolj primeren čas za razstrupljanje je pomlad in jesen.

  Prvi znaki preobremenjenosti našega telesa

  Zaradi nezdravega življenja in pogostih stresov, so naši organi preobremenjeni in ne opravljajo učinkovito svojih nalog, zato se proces razstrupljanja ne odvija dovolj hitro in škodljive snovi ostajajo v telesu, kar škodljivo vpliva na naše zdravje. Prvi znaki nasičenosti škodljivih snovi so, zaprtje in napenjanje, prebavne težave, povečanje ali zmanjšanje telesne teže, izčrpanost, utrujenost, glavoboli, bolečine v mišicah, brezvoljnost, razdražljivost in pogosta vnetja kože. Razstrupljanje je koristno zdravo čiščenje in negovanje telesa od znotraj navzven. Z odstranitvijo in odpravljanjem toksinov ter hranjenjem vašega telesa z zdravimi hranili, vam lahko razstrupljanje pomaga pri preprečevanju bolezni in obnovi vaših sposobnosti za ohranjanje optimalnega zdravja.

  Na kakšen način se lotiti razstrupljanja telesa?

  Načinov je več, vsak si sam izbere sebi primernega.

  Postenje 

  Zelo star postopek za čiščenje telesa, ki se uporablja pri različnih narodih in kulturah, post uporabljajo tudi za znižanje telesne teže, je pa zelo priporočljiv za razstrupljevanje našega telesa. Postenje se razlikuje po dolžini trajanja, zato si sami določimo dolžino trajanja, ki nam najbolje ustreza. V vsakdanjem življenju se poslužujemo od eno do štirideset dnevnega posta, važno pa je, da po končanem postu ne zaužijemo prevelike količine hrane, ampak se s količino vrnemo na čas pred postom.

  Pogosto se srečujemo s kratkotrajnimi posti, kjer dan ali dva uživamo le vodo in nesladkan čaj ali pa zelenjavne sokove.

  Dieta

  Zanjo se običajno odločimo zato, da bi izgubili kilograme, tudi spada pod razstrupljanje, saj se odpovemo tudi hrani, ki telo zastruplja in nam kopiči tako nezaželene kilograme. Razstrupljanje v prvi vrsti ni namenjeno hujšanju oziroma dieti, je pa hujšanje posledica razstrupljanja. Pred začetkom diete si moramo pripraviti načrt, ki vsebuje čas diete, vrsta prehranjevanja in vrsto fizične aktivnosti, saj je treba dieto tudi prilagoditi telesni teži, zdravju, fizični aktivnosti in delu, ki ga opravljamo.

  Za izvajanje postenja in diete naj bi uživali veliko sveže zelenjave, malo kvalitetnega ne masnega mesa, perutnino in ribe, in popili veliko vode, iz prehranjevanja pa izločili vsa prehranska dopolnila, ki jih lahko kupimo v lekarnah in specializiranih trgovinah.

  Zelišča za razstrupljanje telesa

  Za razstrupljanje telesa lahko uporabljamo tudi različna zdravilna zelišča, pri tem moramo paziti, da jih nabiramo v čistem okolju, na zemljiščih brez umetnih gnojil in stran od industrije in prometnih cest. Najbolj poznane rastline, ki prosto rastejo v naravi, za čiščenje krvi in razstrupljanje telesa so: regrat, kopriva in čemaž.

  Regrat je najbolj poznana in tudi razširjena zdravilna rastlina. Iz listov regrata, ki vsebuje veliko koristnih sestavin in vitaminov, ki uravnavajo presnovo maščob in delovanje živčevja, pomaga pri odvajanju vode iz telesa, delovanju ledvic in mehurja, si  pripravim okusno solato, ki jo okisamo s sokom limone in dodamo olivno ali bučno olje.
  Velikokrat bolehni in utrujeni ljudje, si naj v času cvetenja regrata odločijo za 14 dnevno zdravljenje z peclji cveta tako, da dnevno prežvečijo po deset pecljev.
  Posušene korenine, ki jih za pripravo čaja zdrobimo tik pred uporabo pripravimo tako, da žličko zdrobljenih korenin pripravimo kot prevretek z 250 ml vode, čaj pijemo 14 dni in z njim pospešimo prebavo in izločanje strupov iz telesa.

  Kopriva je že stoletja najboljša rastlina za čiščenje krvi, sečnih poti, nižanja sladkorja v krvi, z urejanjem izločanja blata nam tudi očisti telo. Za pripravo čaja potrebujemo eno žlico posušenih kopriv, ki jih prelijemo z 250 ml vrele vode, kuhamo še pet minut, nato čaj precedimo in ga zjutraj in zvečer popijemo po eno skodelico.

  Čemaž je rastlina, ki ima veliko zdravilnih lastnosti, največ  ga uporabljamo svežega, da ohrani vse svoje zdravilne lastnosti, kot začimbo pri omakah juhah in prikuhah, ga dodajamo že kuhanim jedem. Sveži listi nam koristijo pri čiščenju ledvic in mehurja, pospešujejo izločanje seča, čisti pljuča in nam poveča odpornost proti infekcijam. Iz čemaža si lahko s pomočjo sokovnika za hladno stiskanje pripravimo sok, ki ga zaužijemo trikrat na dan po eno žlico

  Za ohranjanje zdravja je priporočljivo, da postenje in dieto izvajamo pod kontrolo osebnega zdravnika, saj so pretirane spremembe našega prehranjevanja lahko tudi škodljive in stresne za naše zdravje.

  Opozorilo

  Postenje in čistilne diete za razstrupljanje telesa ne priporočamo otrokom, starostnikom, nosečnicam in doječim materam, ljudem slabega zdravja, epileptikom, sladkornim bolnikom, pri nekaterih psihiatričnih boleznih in pri hudi slabokrvnosti.

  Preberite tudi:

  5/5 - (2 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.