Čemaž

  Čemaž 1
  Deli naprej

  Čemaž poznamo pod mnogimi imeni, med njimi tudi: divji česen, medvedji česen, kačji lek, gozdni česen … in spada med prve pomladne rastline, ki spomladi pokukajo na plan. V kulinariki je dobro poznan in se ponovno vse bolj uporablja. Spoznajmo čemaž pobližje in poglejmo kakšne blagodejne učinke ima na naš organizem.

  Čemaž

  Čemaž, Allium ursinum, so zelo cenili že Rimljani, ki so mu dajali prednost celo pred česnom.

  Prepoznamo ga po značilnem vonju po česnu in pekočem okusu. Raste predvsem v senčnih gozdovih z globokim humusom in se razmnožuje s čebulicami in semeni, katere naokoli raznosijo predvsem mravlje. Ker čemaž spremlja njegov značilni vonj po česnu, ga ni težko spregledati. A vseeno velja previdnost pri nabiranju čemaževih listov, saj jih kaj hitro lahko zamenjamo za liste šmarnice ali podleska.  Zraste nekje do 40 centimetrov visoko.
  Cvetovi čemaža so drobni, beli in jih prav tako lahko uporabimo.

  Liste čemaža nabiramo v marcu in aprilu, lahko tudi kasneje, v maju. Užitni so tudi cvetovi, čebulice. Čemaž je odličen dodatek solatam (tako listi kot čebulice), odličen je v juhi, v omakah. Čemaž lahko pripravimo na podoben način kot špinačo, blitvo. V kulinariki je zelo priljubljen tudi čemažev pesto, ki je eden izmed načinov kako ga shraniti za kasnejši čas.  Kljub temu, da s čemažem lahko kuhamo, velja, da s toplotno obdelavo čemaž izgubi večino svojih blagodejnih učinkovin, zato se svetuje uživanje surovega čemaža.

  S sušenjem izgubi svojo vrednost, zato sušenje ni smiselno. Lahko pa ga zamrznemo.

  Zdravilni učinki čemaža

  Čemaž ne le da nam popestri spomladanske kulinarične užitke (in tudi kasneje, če ga primerno shranimo), ampak ima zelo blagodejne učinke na naše telo.

  Čemaž je krasna pomoč in podpora pri spomladanskem čiščenju telesa. Čisti kri, črevesje in želodec. Pomaga pri odvajanju vode iz telesa.

  Deluje poživljajoče in preganja spomladansko utrujenost. Ugodno vpliva na živčni sistem.

  Uživanje čemaža se priporoča vsem, ki imajo kakršne koli težave s prebavo, saj pomaga pri slabi prebavi, izgubi apetita, driski, odpravlja napihnjenost in vetrove. Pomaga celo zoper gliste. A vseeno velja zmernost pri uživanju, saj bi v nasprotnem primeru, če bi ga pojedli preveč, lahko razdražil prebavila.

  Vpliva tudi na pljuča, saj jih čisti. Čisti tudi ledvice in pozitivno vpliva na jetra in žolč, saj ju zdravi.

  Velja za odlično zdravilo pri poapnenju žil. Prav tako je prijatelj krvnega tlaka, saj pomaga pri zniževanju (pre)visokega krvnega tlaka. Preprečuje nastanek krvnih strdkov v žilah. Pozitivno vpliva tudi na zniževanje ravni holesterola v krvi.

  Dobro se obnese tudi za izpiranje pri težavah z belim tokom.

  S čemažem lahko celo cenimo rane. V ta namen sok čemaža nanesemo na rano.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.