Regrat – poln vsega dobrega

  Regrat - poln vsega dobrega 1
  Deli naprej

  Najverjetneje ga ni človeka, ki si spomladi ne bi pripravil sklede regratove solate. Regrat spada med tiste ”divje” solate, ki nam jih ponuja narava, le nabrati jih moramo. A ne le regrat (listi), tudi cvetovi in korenine regrata v sebi skrivajo mnogo dobrega. Spoznajmo regrat.

  Regrat

  Regrat, Taraxacum officinale, prepoznamo po ozkih, nazobčanih listih in sončno rumenih cvetovih, ki nas razveseljujejo od marca pa do maja. Liste regrata nabiramo pred cvetenjem. Cvetove v času cvetenja, korenine pa zelo zgodaj spomladi ali kasneje, v času od avgusta do oktobra.

  Iz cvetov lahko pripravimo najrazličnejše pripravke, liste praviloma in največkrat uporabimo za pripravo solate, pa tudi zelo zdravilen čaj si lahko skuhamo iz njih. Korenine in liste sušimo v senčnem prostoru. Če jih sušimo s pomočjo sušilnika zelišč, naj temperatura ne preseže 40 °C.

  Regrat je v celoti celo bogat z vitaminom C in vsebuje celo več železa, kot ga najdemo v špinači. vsebuje tudi vitamin A in je na sploh bogat z zdravilnimi učinkovinami: vsebuje zdravilen mleček, eterično olje, grenčine, saponine, čreslovine, karotin, holin …  Spoznajmo še njegove zdravilne učinke.

  Zdravilni učinki regrata

  Regrat je v ljudskem zdravilstvu poznan kot zel, ki še posebej zdravilno učinkuje na jetra in ledvica. In je še posebej primeren za spomladansko (in tudi jesensko) čiščenje telesa. V ta namen je še posebej učinkovita korenina regrata ki topi, čisti krepi celo telo in pospešuje potenje.  Pospešuje izločanje seča in žolča. Razstruplja telo, čisti kri, poživlja in vrača moč, odpravlja vse zastoje v telesu.

  Regrat pomaga tudi do dobre in urejene prebave in zboljšuje celotno presnovo. Pomaga zoper leno črevo in ga pospeši. Čisti prebavila, pa tudi sluznico dihal in pospešuje pretok žolča.
  Ker regrat čisti kri in celo pospešuje njeno čiščenje se super obnese pri zdravljenju protina, revme, kožnih bolezni in čirov.

  Regrat vrača apetiti in tako pomaga pri neješčosti. Pomaga pri zdravljenju mokrega vnetja rebrne mrene in trebušne in prsne vodenice.

  Uživanje votlih regratovih stebelc (stebelca naj se prežvečijo) se priporoča diabetikom, na dan lahko prežvečijo 10-15 stebelc.

   Regrat deluje preventivno zoper nastanek ledvičnih kamnov.

  Mleček, ki ga regrat vsebuje je nestrupen in pomaga proti zastrupljanju krvi s težkimi kovinami. Mleček lahko uporabimo tudi v bolne ali oslabele oči. In sicer 1-2 kapljici regratovega mlečka v oko enkrat na teden.

  Prav v vseh oblikah je regrat koristen za naše telo. Pomaga celo ob degeneraciji hrustanca.

  Poznamo mnoge zdravilne pripravke, ki vsak na svojo način pomagajo pri lajšanju zgoraj omenjenih tegob: regratov, sirup, med, čaj, tinkturo … In seveda svež regrat, ki nam je v pomladnem času vedno na voljo.

  Foto: Irena Sušnik Trojar


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.