Velika kopriva – Urtica Dioica

  Velika kopriva - Urtica Dioica
  Deli naprej

  Velika kopriva je trajnica, ki zraste od 30 do 130 cm visoko. Steblo je pokončno s ščetinami in žgalnimi listi. Vsi deli koprive imajo zdravilne lastnosti. Zaradi velike koncentracije železa se je od nekdaj v mnogih kulturah uporabljala za zdravljenje anemije in pomanjkanje energije. Velika kopriva opeče z dlačicami na listih, ki vsebujejo histamin in mravljično kislino. Suličasti listi so bogat vir mineralov, zato je rastlina idealno krepčilo pri boleznih, kot je anemija zaradi pomanjkanja železa.

  Zanimivosti

  Kopriva vsebuje vitamin C in karotenoide prav tako kot špinača in druga zelena zelenjava, zato jo uporabljamo tudi kot hrano.

  Druga imena

  Velika pekoča kopriva

  Kje raste?

  Kopriva uspeva v rodovitnih tleh obdelovalnih površin v zmernem podnebju Evrope. Ta dobro znani pekoči plevel raste ob plotovih, ob živih mejah, po zapuščenih njivah, odlično se počutijo na tleh, ki vsebujejo veliko dušikovih spojin.

  Učinkovine

  Beljakovine, sluzi, maščobna olja z veliko linolne kisline, karotinoide, vitamin E, kloforil, sterole, rudninske soli, sladkorje, čreslovine …

  Kdaj nabirati?

  Nadzemne dele pobiramo med cvetenjem. Korenine izkopljemo jeseni, mlade liste pa pobiramo spomladi.

  Kaj nabiramo?

  Zelene dele rastline, koreniko, koprivno seme

  Učinkovanje in uporaba

  Kopriva vsebuje veliko količino mineralov: železo, kalcij, fosfor, magnezij, vitamine B2, B5, vitamin A, vitamin C in K. List koprive kaže naslednje farmakološke učinke: analgetične (zmanjšanje bolečin), strjevanje krvi (ustavi krvavenje), antibakterijsko, protivirusno, protivnetno, deluje kot lokalni anestetik in diuretik. Spodbuja krvni obtok, tvorbo mleka, znižuje krvni tlak in deluje krepčilno.

  Opombe

  • Ko jih nabiramo, si nadenemo rokavice.
  • Ni primerna za nosečnice in doječe matere.
  • Pri uporabi korenin zelo redko nastopijo rahle želodčne težave.
  • Ne uporabljajte koprive, če jemljete zdravila proti sladkorni bolezni ter visokemu ali nizkemu krvnemu tlaku ali za pomirjanje osrednjega živčevja.

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.