Čaj iz oljčnih listov

  čaj iz oljčnih listov
  Deli naprej

  Oljka, Olea europaea, ni cenjena le v kulinariki, temveč tudi v zdravilstvu. Ne le olive in oljčno olje, tudi oljčni listi so zelo koristni in že zelo dolgo cenjen v ljudski medicini.

  Pozitivni učinki čaja iz oljčnih listov

  Oljčni listi v sebi skrivajo pravo bogastvo. Vsebujejo kar 30 do 40-krat več antioksidantov kot najkakovostnejša hladno stiskana oljčna olja.

  Čaj oziroma učinkovine v oljčnih listih deluje proti virusno, proti bakterijsko in proti parazitom.
  Pomaga pri vnetju pljuč, turbekulozi, vnetju mehurja, deluje zoper čir na želodcu in je učinkovit zoper herpes ter bradavice. Pomaga pri arterioskleroza. Za pitje se ga priporoča tudi vsem, ki so na kemoterapiji. Pomaga in prežene tudi kronično utrujenost in poskrbi za več energije.

  Pitje čaja oljčnih listov bo poskrbelo tudi za močnejši imunski sistem. Tudi ob prehladu, gripi se spomnite nanj, prav tako ob vnetju sečil ali ušes. Pomaga celo pri urejanju holesterola v krvi in zniževanju sladkorja v krvi, še posebej za osebe s sladkorno boleznijo tipa 2. Ker oljčni listi delujejo tudi proti parazitom, pomaga tudi zoper kandido, glivice, lišaje in še mnogo več. 

  Najlažje in najučinkovitejše bomo vse dobro iz oljčnih listov zaužili v obliki čaja.

  Čaj iz oljčnih listov

  Nabiranje in sušenje listov oljke

  V času pred cvetenjem lastniki nasadov oljk le-te obrežejo. In ravno takrat je v oljčnih listih največ koristnih sestavin. Takrat so oljčni listi tudi najlažje dostopni, zato, če imate možnost, si le zagotovite kakšno vejo ali dve in osmukajte oljčne liste. Pazite pa, da boste dobili oljčne liste, ki niso škropljeni.

  Z nabranih vej osmukajte oljčne liste in jih razprostrite na s papirjem obloženo površino in posušite v senčnem in zračnem prostoru. Med sušenjem jih lahko večkrat premešamo. Ko se listi ob dotiku začno drobiti, do dovolj suhi. Shranimo jih v papirnate škrniclje, v katerih se bodo še dodatno sušili.

  Če imate možnost, lahko veje, na katerih so še listi, ločite na manjše vejice in jih povežete v manjše šopke ter obesite v senčen, zračen prostor in posušite. Šopke pustite viseti tudi po tem, ko so se oljčni listi že posušili. Oljčne liste zdrobimo tik pred uporabo oziroma kuhanjem čaja.

  Priprava čaja iz oljčnih listov

  Za 1 skodelico čaja:

  • 2 – 3  dl v ode
  • 2- 3 čajne žličke posušenih in zdrobljenih listov oljke.
  1. Zdrobljene oljčne liste damo v hladno vodo, pokrijemo kozico in pristavimo na štedilnik.
  2. Ko voda zavre, ob zmernem vretju pokrito kuhamo še 5 minut.
  3. Odstavimo in pustimo pokrito počivati še 5 – 10 minut.
  4. Pomembno je, da ves ta čas kozice ne odkrivamo, saj bi tako izhlapela eterična olja.
  5. Precedimo in pijemo.

  Čaj lahko pijemo preventivno za izboljšanje imunskega sistema, ali za lajšanje težav. Pijemo ga počasi, po požirkih skozi cel dan.

  V času, ko uživamo čaj iz oljčnih listov je zelo pomembno, da zaužijemo tudi dovolj vode, da bi omilili morebitne stranske učinke, ki pa pravzaprav pomenijo, da čaj deluje. Namreč, oljčni listi so pravzaprav zelo varni za uživanje in brez stranskih učinkov.
  Kljub temu, pa se pojavi utrujenost, otekanje ustne votline ali sinusov, glavobol, driska, vročina, … Gre za tako imenovani Herxheimerjev sindrom, ki je naravni odziv celic na izločanje toksinov, kar pa pomeni, da čaj pravzaprav deluje. Ob tem vam ni potrebno prenehati s pitjem, si pa zabeležite simptome, prav tako pa lahko zmanjšate zaužito količino čaja.

  Avtorica fotografije: Lučka Glaser

  Rate this post

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.