Z naravnimi ukrepi nad suho in razpokano kožo na rokah

  Z naravnimi ukrepi nad suho in razpokano kožo na rokah 1
  Deli naprej

  Suha in razpokana koža na rokah je pogosta težava v zimskem času. Suh zrak v notranjih prostorih, zunaj pa nizke temperature, hladen veter, sneg … Svoj delež doprinese še neprestano umivanje rok z vročo vodo in suha in razpokana koža na rokah je tu. Kreme za roke so nam pri negovanju kože na rokah seveda v pomoč, vseeno pa lahko naredimo veliko že s preventivo. Poglejmo kako si pomagati na naraven način in preprečiti nastanek suhe in razpokane kože ali pa le-to omiliti in pozdraviti na naraven način.

  1. Umivanje rok

  Umivanje rok s (pre)vročo vodo še dodatno izsuši kožo. Zato si roke vedno umivajte z mlačno ali toplo, nikakor pa ne prevročo vodo. Vroča voda namreč poškoduje sestavo kože, saj se ob umivanju z vročo vodo pore še dodatno odprejo in iz kože se takrat izločijo vsa olja, ki jih koža naravno vsebuje. Zato naj ta nasvet velja tudi za umivanje ostalih delov telesa, tudi lasišča.

  Če si roke umivate z milom naj bo to nežno do kože, po možnosti takšno, ki vsebuje vlažilna sredstva.
  Po tem, ko ste si roke umili, jih le nežno popivnajte v brisačo.
  Po umivanju pa na roke vedno nanesite negovalno kremo za roke, ki naj bo čim bolj vlažilna. Še bolje pa bo, če v kožo, ko je še vlažna, vtrete negovalno olje (lahko je oljčno, arganovo, mandljevo …).

  2. Zaščita kože pred mrazom

  Tudi hladen zrak in veter kožo izsušita in jo poškodujeta. Zato v zimskem času roke zaščitite tako, da si nadenete rokavice, ki bodo obdržale vaše roke tople, hkrati pa bodo zaščitile kožo rok pred mrazom in izsušitvijo.

  3. Primerna nega

  Na tržišču lahko kupite najrazličnejše kreme in losijone za nego kože na rokah. Pri izbiri bodite pozorni, da izberete tistega, ki ne vsebuje alkohola (to velja predvsem za losijone), saj alkohol še dodatno izsuši kožo.

  Še bolje pa bo, če boste posegli po naravnih pripravkih kot so olja, maslo ali naravna mazila.

  Za nego kože na rokah so odlična naravna olja. Izbirate lahko med najrazličnejšimi olji, kot so: oljčno olje, mandljevo olje, arganovo olje, ricinusovo olje, kokosovo olje, jojobino olje …
  Če boste uporabili olje, bo najbolje, da ga nanesete na mokre dlani in ga nato počasi in nežno vtrete v kožo. To počnite tako dolgo, da bo koža vsrkala vse olje. Ne le koža na rokah, ampak tudi koža celega telesa vam bo zelo hvaležna, če ji boste privoščili takšno nego po tuširanju.

  Za nego kože na rokah so primerna tudi masla. Eno izmed njih je Karitejevo maslo, ki bo v zimskih dneh odlično navlažilo in nahranilo kožo na rokah. In kar je najboljše, ne pušča mastnih madežev.

  Uporabite lahko tudi domače ognjičevo ali rmanovo mazilo, ki bosta kožo navlažila in nahranila, poskrbela pa boste tudi za drobne ranice in razpoke, ki so morebiti že nastale.

  5/5 - (2 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.