Ognjičevo mazilo

  Ognjičevo mazilo 1
  Deli naprej

  Ognjičevo mazilo je eno izmed najbolj učinkovitih mazil, ki nam jih narava lahko ponudi. To mazilo zares skrbi za našo kožo v celoti. Uporabimo ga lahko za boleče sklepe, krčne žile, manjše odrgnine in seveda kot preventivno dobro antibakterijsko nego za celo telo. Ognjičevo mazilo zmanjšuje lokalna vnetja, je odlična preventiva za zaščito pred gljivičnimi okužbami. Skratka ognjičevo mazilo je eno izmed najbolj učinkovitih mazil,  ki bi ga v svoji hišni lekarni morali imeti prav vsi.

  Pripomočki za izdelavo ognjičevo mazila

  • Stekleni kozarec za vlaganje ozimnice s pokrovom
  • Ena večja in ena manjša posoda za kuhanje (posode za kuhanje naj bodo takšne, da gredo ena v drugo ali ena na drugo, ker bomo mazilo pripravljali na sopari).
  • 250 – 300 ml posodica s pokrovom, v katero bomo dali narejeno ognjičevo mazilo.
  • Cedilo ali gaza za odcejanje narejenega mazila
  • Tehtnica
  • Lesena kuhalnica za mešanje sestavin

  Sestavine za pripravo ognjičevega mazila :

  • 200 g kozjega loja ali svinjske masti
  • 100 g svežih ali 150 g posušenih ognjičevih cvetov
  • 1 čajno žličko čebeljega voska
  • 1l navadne vode

  Kako izdelamo ognjičevo mazilo

  Za izdelavo ognjičevega mazila imamo danes na voljo nešteto receptov. Tokrat bi vam rada predstavila zelo star in izvirni recept za izdelavo tega zelo uporabnega mazila. Po tem izvirnem receptu izdelava ognjičevega mazila v originalu poteka z uporabo kozjega loja. Ker je kozji loj težko dobavljiv, se ta da nadomestiti s svinjsko mastjo. Torej, če le imate možnost za dobavo kozjega loja, izdelajte mazilo s to sestavino. V primeru, da se odločimo za izdelavo recepta z uporabo svinjske masti, bomo izdelali tudi dobro, a nekoliko manj kakovostno mazilo.

  Postopek izdelave ognjičevega mazila

  Najprej vzamemo stekleni kozarec za vlaganje in damo vanj ognjičeve cvetove. Če nimamo svežih cvetov, lahko uporabimo tudi posušene, le da v tem primeru potrebujemo nekaj več cvetov. Potem zamemo večjo posodo in vanjo vlijemo 1l mrzle vode. Posodo postavimo na štedilnik in počakamo da voda zavre. Ko voda zavre, namesto pokrova postavimo na posodo manjšo ali posodo enake velikosti in vanjo damo 200 g kozjega loja ali svinjske masti ter jo na sopari popolnoma raztopimo.

  Raztopljeno mast ali loj polijemo po ognjičevih cvetovih v kozarcu za vlaganje, kozarec dobro zapremo in ga postavimo v temni in hladen prostor za približno 10 do 14 dni. Ko ta čas poteče, sestavine iz kozarca ponovno stresemo v manjšo posodo za kuhanje in jih po enakem postopku kot prej raztopimo na sopari. Ko so cvetovi ločeni in maščoba popolnoma raztopljena, dodamo še eno poravnano čajno žličko čebeljega voska. Čebelji vosek za pripravo ognjičevega mazila po tem receptu naj bo nariban ali v granulah, kajti če ga bomo dali preveč, bo mazilo postalo zelo trdo in težko mazljivo.

  Med segrevanjem na sopari sestavine v posodi nenehno mešamo s pomočjo lesene kuhalnice tako, da se vosek in maščoba popolnoma raztopita in združita. Ko so sestavine tekoče in združene, jih skozi cedilo ali gazo precedimo v posodico in pustimo da se ohladijo na sobni temperaturi. Posodico zapremo in postavimo v kopalnico, da nam bo ognjičevo mazilo vedno pri roki.

  Ognjičevo mazilo je pripravljeno. Ne bo vam žal, če ga boste naredili sami. Že po enem tednu redne uporabe boste opazili prve rezultate, verjemite, koža vam bo hvaležna.

  Avtorica fotografije: Marianna 

  4.8/5 - (5 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.