Tinktura in kopel iz divjega kostanja

  Tinktura in kopel iz divjega kostanja 1
  Deli naprej

  Divji kostanj, Aesculus hippocastanum, nas očara že na pri pogled, saj je drevo visoko in ima mogočno krošnjo. V sebi pa divji kostanj skriva mnoge zdravilne učinke. Uporabna je praktično cela rastlina, vse od lubja, cvetov, listov in tudi plodovi.

  V zdravilne namene se najpogosteje uporablja kostanjev prah, katerega dobimo iz svežih plodov divjega kostanja, katere sveže olupimo, posušimo nato pa zmeljemo v prah. Kostanjev prah je tako učinkovit za zdravljenje angine, blaženje težav z utrujenimi glasilkami, pomaga pri razširjenih venah, zmečkaninah, zlomih, kapi, ozeblinah, katarjih, strdkih  in še bi lahko naštevali.

  Poznamo še več drugih pripravkov, vse od mazila in čaja, katerega pripravimo iz različnih delov divjega kostanja, pa tja do kopeli in tinkture, katero pripravimo bodisi iz cvetov ali svežih plodov divjega kostanja.

  Vsi ti pripravki so učinkoviti in delujejo na različne težave, danes se bomo posvetili pripravi in uporabi tinkture iz cvetov in tinkturi iz plodov divjega kostanja in pa pripravi in uporabi kopeli, katero pripravimo iz lubja in plodov.

  Tinktura iz divjega kostanja

  Tinkturo lahko pripravimo iz cvetov ali pa plodov divjega kostanja. Obe sta zdravilni, vsaka pa ima svoj namen.

  Tinktura iz cvetov divjega kostanja

  Potrebujemo:

  • cvetove divjega kostanja,
  • alkohol (žganje).

  Priprava in uporaba tinkture iz cvetov divjega kostanja

  Kot svetuje pater Simon Ašič, cvetove kostanja namočimo v žganje in jih za 3 tedne postavimo na sončno mesto. Po tem času precedimo.

  Takšno tinkturo uporabljamo za lajšanje težav z revmo in živčne bolečine. Zvečer, pred spanjem si s tinkturo natremo problematična, boleča mesta.

  Tinktura iz plodov divjega kostanja

  Potrebujemo:

  • 20 svežih kostanjev (plod),
  • 1 liter alkohola (žganja).

  Priprava in uporaba tinkture iz plodov divjega kostanja

  Kostanje narežemo na manjše dele in jih prelijemo z alkoholom. Namakamo dva tedna v toplem, a temnem prostoru. Po dveh tednih precedimo. Hranimo v temni steklenici.

  Uporabljamo kot oblogo za lajšanje težav z bolečimi in oteklimi nogami in tudi pri vnetju krvnih žil.

  Kopel iz divjega kostanja

  Kopel, katero pripravimo iz plodov in listov divjega kostanja, se super obnese pri lajšanju težav s hemoroidi, revmo, protinu, pri ozeblinah, ledvenemu useku, povečani prostati.

  Potrebujete:

  • plodove in listje divjega kostanja.

  Priprava kopeli iz plodov in listov divjega kostanja

  Divji kostanj narežite na manjše kose. Liste divjega kostanja natrgajte ali nasekljajte na manjše koščke. Vse skupaj skuhajte z nekaj vode in  kuhajte tako dolgo, da nastane gosta zmes, ”kaša”. Dobljeno zmes vlijte v kad s toplo vodo in kopel je pripravljena. V kopeli iz plodov in listov divjega kostanja se lahko namakate približno 20 minut.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.