Kostanjevo mazilo

  Kostanjevo mazilo 1
  Deli naprej

  Kostanjevo mazilo, katerega pripravimo iz plodov divjega kostanja (Aesculus hippocastanum) je dobro poznano in velja za učinkovito rešitev pri lajšanju težav s krčnimi žilami, pomaga pa tudi, ko so naše noge utrujene, težke ali zatečene. Kostanjevo mazilo lahko naredimo tudi sami, zato si kar poglejmo kako.

  Domače kostanjevo mazilo

  Domače kostanjevo mazilo je dokaj enostavno za pripravo. Najtežji del cele naloge je lupljenje plodov kostanja, a o tem nekoliko kasneje. Najprej si poglejmo katere naravne sestavine sploh potrebujemo za izdelavo domačega kostanjevega mazila.

  Za 500 g kostanjevega mazila potrebujemo:

  • 100 g divjega kostanja (plodovi),
  • 1 dl oljčnega olja,
  • 1 dl mandljevega olja,
  • 200 g kokosove masti,
  • cca. 50 g čebeljega voska.

  Potrebovali pa boste tudi: manjši, a oster nož, dve posodi za kuhanje mazila, gazo ali gosto cedilo, kuhalnico in seveda plastične posodice za shranjevanje domačega kostanjevega mazila s pokrovčki.

  Postopek priprave domačega kostanjevega mazila

  Najprej se lotimo priprave kostanja in plodove olupimo. To delo je zamudno, a verjemite, ko boste preizkusili domače kostanjevo mazilo, boste vedeli, da je bilo vredno. Olupljene plodove nato narežemo na manjše kose (polovice ali četrtine).

  Olupljene in narezane divje kostanje damo v posodo, v kateri bomo kuhali kostanjevo mazilo. Dodamo še kokosovo mast, katero prav tako narežemo na manjše kose. Vse skupaj pristavimo na štedilnik in pri zmerni temperaturi segrevamo tako dolgo, da se mast stopi. Pazimo, da masti ne segrejemo do vretja. Odstavimo s štedilnika in posodo postavimo v hladnejši prostor in pustimo, da vse skupaj odstoji 24ur.

  Po 24 urah (lahko tudi več) posodo ponovno pristavimo na štedilnik in počasi segrejemo njeno vsebino do točke tik pred vreliščem. Nato pa vsebino precedimo skozi gazo (ali gosto cedilo).

  V posodo sedaj damo na manjše koščke nasekljan čebelji vosek in mandljevo ter oljčno olje. Če mandljevega olja nimate, lahko uporabite tudi arganovo olje ali pa mandljevo olje enostavno v celoti nadomestite z oljčnim. Vse skupaj počasi, na nizki temperaturi segrevamo tako dolgo, da se čebelji vosek popolnoma stopi. Vmes mešamo.

  Ko se čebelji vosek v mandljevem in oljčnem olju stopi, zraven prilijemo prej precejeno zmes, ki smo jo dobili s segrevanjem kokosove masti in plodov divjega kostanja. Pri tem bodite pozorni, da je kokosova maščoba še vedno vroča (topla). Med vlivanjem oz. združevanjem zmesi ves čas mešamo.
  Ko sta zmesi združeni, kostanjevo mazilo vlijemo v predhodno pripravljene posodice za shranjevanje kostanjevega mazila. Pustimo, da se mazilo v njih strdi, nato pa jih zapremo, opremimo z napisom o vsebini in datumom izdelave domačega kostanjevega mazila. Hranimo v hladnem prostoru.

  4.5/5 - (20 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.