Preženite kašelj s čebulnim sirupom

  Preženite kašelj s čebulnim sirupom 1
  Deli naprej

  Čebula, Allium cepa, je nepogrešljiva v kulinariki in v zdravilstvu, saj ima mnoge blagodejne učinke. V zdravilstvu jo lahko uporabimo na najrazličnejše načine – tako za notranjo kot zunanjo uporabo. Tokrat vam zaupamo, kako pripravite čebulni sirup, ki bo uspešno pregnal in pozdravil kašelj. Priprava je povsem enostavna, zato le dopolnite vašo domačo zeliščno lekarno s tem naravnim pripravkom.

  Čebulni sirup

  Priprava je povsem enostavna in tudi sestavin ne potrebujete veliko. In kar je najboljše, čebulni sirup je pravzaprav zelo okusen. Tako bodo tudi otroci z veseljem zaužili čebulni sirup.

  Čebulni sirup uporabljamo za zdravljenje suhega in dražečega kašlja ter vnetega in bolečega grla. Zaradi antiseptičnega učinka, ki ga ima čebula, sirup blaži bolečino v grlu in žrelu, hkrati pa navlaži sluznico in tako olajša izkašljevanje. Poleg vnetega grla in dražečega, suhega kašlja, lahko čebulni sirup uživamo tudi ob prehladu, gripi in bronhitisu.
  Čebulni sirup lahko uživajo tudi tisti, ki imajo težave z živci.

  Poglejmo, kako ga pripravimo.

  Sestavine za čebulni sirup:

  • 2 čebuli,
  • med (vrsta medu ni važna),
  • sol polovice limone.

  Sok limone iz recepta lahko tudi izpustite, a ker je limona zelo zdrava in polna vitaminov, priporočamo, da uporabite tudi limono.

  Potrebovali pa boste tudi: steklen kozarec s pokrovom.

  Priprava čebulnega sirupa

  Priprava je povsem enostavna. Najprej olupimo in nasekljamo obe čebuli. Pripravimo si še sok limone, zato limono prerežemo na pol in iztisnemo njen sok. Pripravimo tudi med in leseno ali plastično (lahko tudi porcelanasto ali stekleno) žlico s pomočjo katere bomo zajemali med. Kajti, ne pozabite, med ob stiku s kovino izgubi svoje zdravilne lastnosti, zato moramo med zajemati z žlico, ki ni kovinska.

  Sedaj pričnemo s pripravo čebulnega sirupa. V steklen kozarec, ki je čist in suh, najprej damo nekaj nasekljane čebule. Čez čebulo prelijemo malo limoninega soka in prelijemo z medom. Toliko, da je nasekljana čebula pokrita, ponovno damo del čebule, limonin sok in med. Ponavljamo tako dolgo, da porabimo vso čebulo. Zadnja plast naj bo med. Kozarec zapremo in pustimo, da vse skupaj odstoji čez noč. Čebula bo v tem času spustila svoj sok.

  Naslednji dan vse skupaj precedimo skozi plastično cedilo (nikar čez kovinskega) in hranimo v steklenem kozarcu, v hladilniku.

  Uživanje čebulnega sirupa

  Čebulni sirup je primeren tako za odrasle kot otroke. Pred uporabo sirup premešamo. Uživamo ga z žlico, ki ni kovinska.

  Odmerki

  Otroci naj na 3-4 ure zaužijejo 1 čajno žličko čebulnega sirupa. Odrasli pa 1 čajno žličko čebulnega sirupa na 2 uri.

  Osebe, ki čebulni sirup uživajo za blažitev težav z živci lahko na dan zaužijejo 3-5 čajnih žličk čebulnega sirupa.

  4.1/5 - (9 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.