Podpora imunskemu sistemu z naravnimi imunomodulatorji, imunskimi stimulatorji in antivirusnimi zelišči

  Podpora imunskemu sistemu z naravnimi imunomodulatorji, imunskimi stimulatorji in antivirusnimi zelišči 1
  Deli naprej

  Naravni imunomodulatorji

  Imunomodulatorji podpirajo delovanje imunskega sistema. Pri njih ne gre za to, da bi stimulirali imunski sistem, ampak ga modulirajo. To je še posebej pomembno pri avtoimunskih boleznih. Eni izmed najbolj raziskanih naravnih imunomodulatorjev so biološko aktivni polisaharidi (npr. beta-glukani), izolirani iz gliv ali žit. Študije potrjujejo, da imajo imunomodulatorno, protivnetno in antiinfektivno delovanje ter se svetujejo kot učinkovita terapija pri preprečevanju in obvladovanju okužb dihal. Imajo zelo malo znanih neželenih učinkov in so varni za uporabo tudi pri otrocih od 1. leta starosti in posameznikih z različnimi vrstami alergij.

  Gobe z močnim imunomodulatornim delovanjem so svetlikava pološčenka oz. rejši (Ganoderma spp.), pisana ploskocevka (Trametes versicolor) in velika zraščenka oz. maitake (Grifola frondosa). Vse so bogate s kompleksnimi polisaharidi, ki spodbujajo imunski sistem. Uporabljajo se tudi v podporni terapiji pri zdravljenju raka. Pripravki iz medicinskih gob se dobijo v lekarnah, specializiranih trgovinah in na spletu.

  Koren opnastega grahovca (Astragalus membranaceus) ima podobno delovanje kot medicinske gobe. Vsebuje kompleksne polisaharide, ki dokazano izboljšujejo imunsko aktivnost in sicer tako, da spodbuja delovanje belih krvnih telesc in tvorjenje rdečih krvnih telesc v kostnem mozgu. Grahovec je še zlasti učinkovit v boju proti prehladu, gripi, bronhitisu in okužbam obnosnih votlin, saj virusom prepreči, da bi se ugnezdili v dihalnih poteh. Na tržišču ga najdemo v obliki kapsul, tablet, tinkture in kot posušeno rastlino / čaj.

  Imunski stimulatorji

  Če vaše delo zahteva veliko službenih potovanj ali pa vi oz. nekdo iz vaše družine opravlja delo, pri katerem se pogosto srečuje z obolelimi, ste verjetno že razmišljali, kako še dodatno okrepiti imumski sistem. Nekatere rastline in zelišča imajo to sposobnost, da aktivirajo imunsko odpornost telesa. Delujajo tako, da prepoznajo tuje beljakovine in opozorijo imunski sistem na njihovo prisotnost.

  Ameriški slamnik (Echinacea spp.) je ena najbolj znanih rastlin za krepitev imunskega sistema. Je tudi edina zdravilna rastlinska vrsta, ki ima s kliničnimi študijami dokazano imunostimulativno delovanje, kar je leta 2008 potrdila Evropska Agencija za Zdravila. Zato se edino pripravki iz škrlatnega ameriškega slamnika pri nas lahko registrirajo kot zdravila, ki deklarirajo, da krepijo imunski sistem. Mehanizem imunostimulativnega delovanja učinkovin iz ameriškega slamnika je zelo zapleten in še ne povsem pojasnen. Študije so pri vseh učinkovinah ameriškega slamnikain pokazale, da stimulirajo obrambne celice organizma, da hitreje odstranujejo tujke (virusi, bakterije, odmrlo tkivo).

  Česen (Allium sativum) je še ena rastlina z imunostimulativnim delovanjem. Razširjena je po vsem svetu. O njegovih zdravilnih učinkih in načinih uporabe si preberite v člankih na naši speltni strani.

  Antivirusna zelišča

  Črni bezeg (Sambucus nigra) ima dolgo tradicijo v številnih kulturah kot zdravilna rastlina. Uporablja se ga za zdravljenje virusnih okužb in je ena najpogosteje uporabljenih zdravilnih rastlin po vsem svetu, zlasti pri zdravljenju gripe in kot prehransko dopolnilo.

  Sladki koren (Glycyrrhiza glabra) se uporablja kot čaj, v pastilah in tinkturah. Deluje protivirusno in kot imunomodulant ter ščiti sluznico ust in grla. Ima tudi protivnetno delovanje. Izogibati pa se ga morajo ljudje z visokim pritiskom.

  Za več imformacij glede naravne podpore pri prehladu in gripi ter krepitve imunskega sistema pobrskajte po člankih na naši spletni strani.

   

  5/5 - (2 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.