Črni ribez

  Črni ribez 1
  Deli naprej

  Črni ribez, sadež, ki je priljubljen v poletnem času. Iz njega lahko pripravimo sokove, sladice, skuhamo marmelado … zelo priporočljivo pa je, da ga, kljub njegovemu trpkemu okusu pozobamo kar samostojno, saj je črni ribez zelo zdrav in med drugim vsebuje zelo veliko vitamina C. Spoznajmo ga.

  Črni ribez

  Črni ribez, Ribes nigrum, je grmiček nižje rasti, ki zraste do največ 2 metrov visoko. Ima razrasle veje, ki so porasle z, običajno trikrpnimi listi, redkeje petokrpnimi listi katerih robovi so nazobčani. Cveti v pomladnem času, njegovi cvetovi so grozdaste oblike in so rumenkasto zelene barve in so rdeče obrobljeni. Iz cvetov se v poletnem času razvijejo plodovi, jagode, ki so grozdaste oblike in so črne barve. Plodovi so sočni in imajo trpek okus.

  V zdravilne namene uporabljamo plodove in liste. Liste nabiramo v juniju in juliju, plodove v juliju in avgustu. Liste črnega ribeza nabiramo brez pecljev.

  V plodovih se nahajajo mnoge koristne učinkovine, med njimi: eterično olje, sadne kisline, rudnine, vitamin A, vitamin B, vitamin C in vitamin E, pektin, čreslovine. V listih pa eterično olje in flavonoidi, čreslovine, rutzidi.

  Res, da tokrat pišemo prav o črnem ribezu, a so vse sorte ribeza (rdeči, črni in beli ribez) praktično enako zdravilne.

  Zdravilni učinki črnega ribeza

  V zdravilne namene uporabljamo tako liste kot plodove črnega ribeza.

  Sveže liste lahko med drugim uporabimo kot sredstvo, ki blaži pike žuželk – list zmečkamo in z njim pomažemo po mestu pika. Sicer pa se listi črnega ribeza uporabljajo za zdravljenje in lajšanje simptomov vseh vrst težav in obolenj mehurja. Pomaga tudi pri inkontinenci in pri infekcijah.

  Ribez pozitivno vpliva na imunski sistem, saj ga krepi. Ob prehladu in gripi se priporoča uživanje črnih jagod ribeza.

  Poleg tega vpliva na prebavo in jo pospešuje. Pospešuje tudi nastajanje krvi in hormonov. Hkrati plodovi vplivajo tudi na redčenje krvi. Ščiti celice pred prostimi radikali in varuje sluznico.

  Spodbuja pa tudi delovanje srca in mišičja. Črni ribez ima pozitiven učinek tudi na naše razpoloženje, saj ga izboljšuje, hkrati pa pomirja živčevje.

  Plodovi črnega ribeza se obnesejo tudi zoper bolezni ledvic. Tudi listi se obnesejo pri tegobah z ledvicami, pa tudi pri arteriosklerozi.

  Plodovi se zelo priporočajo v uživanje vsem, ki imajo bolezni ven in arterij in krčne žile.

  Iz njega lahko pripravimo različne pripravke, npr. vino in sveže iztisnjen sok. Vino se tako dobro obnese za lajšanje težav s črevesnimi krči, sok pa pomaga pri kašlju.
  Iz semen, ki so v plodovih izdelujejo tudi olje, ki preverjeno pomagajo pri zdravljenju revmatoidnega artritisa.

  Seveda tako kot pri vseh zeliščih tudi iz ribeza lahko skuhamo čaj, ki se dobro obnese za lajšanje težav s krvavečimi desnimi –  s čajem si izpiramo usta.

  Čaj pa lahko tudi grgramo in si tako pomagamo pri vnetju grla in žrela.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.