Kako vam lahko česen pomaga v boju proti boleznim

  Kako vam lahko česen pomaga v boju proti boleznim 1
  Deli naprej

  Ljudje že tisočletja posegajo po česnu v boju proti raznim boleznim, vnetjem in okužbam, za dvig energije, za boljše delovanje srčne mišice pa tudi kot dodatek k jedem. Česen se goji že tako dolgo, da pravzaprav ne vemo točno, kje in kdaj so ga kultivirali; mogoče v Aziji ali starodavni Perziji. Sumerske glinene tablice, ki segajo skoraj 5000 let nazaj omenjajo česen v medicinske in kulinarične namene, kot zdravilo pa so ga uporabljali tudi v starem Egiptu in antični Grčiji.

  Česen je kompleksno zelišče, ki deluje v številnih primerih.

  Z energetskega vidika je surov česen aromatično, pekoče in ostro zelišče. Tudi majhen ugriz v česnov strok vas ne bo pustil ravnodušnega, saj ima zelo močan okus in vonj. Zelo dober je v boju proti prehladnim obolenjem, zavira pa tudi splošno propadanje telesa zaradi prostih radikalov. Učinkovit je pri blaženju vnetnih in vročinskih procesov, pri napadih mrzlice pomaga ogreti telo.

  Pomaga pri zamašenem nosu in sinusih, saj redči sluz, ki se tako lažje izloči iz telesa. Najbolje ga je uživati surovega, zelo učinkovite pa so tudi razne tinkture in mazila na osnovi česna, ki se vtirajo v kožo na prsih in stopalih.

  Številne študije so dokazale česnovo učinkovitost pri preprečevanju in zdravljenju respiratornih težav. V eni izmed kliničnih raziskav so skupino otrok s prehladnimi obolenji razdelili v tri skupine. Prva skupina je dobivala pripravek iz česna, druga skupina je dobivala lekarniški sirup, tretja kontrolna skupina pa je prejemala placebo. Prva skupina, ki je prejemala česnov pripravek, je imela občutno manj težav z dihali kot ostali dve skupini.

  Če se česen začne uživati takoj na začetku, ko se pojavijo bolezenski simptomi, lahko njegovo delovanje skrajša potek prehlada. V neki drugi raziskavi so prišli do spoznanja, da je pri ljudeh, ki so jemali česnov pripravek 90 dni, bila pojavnost prehlada in gripe sicer približno enaka kot pri ljudeh, ki so jemali placebo. Toda potek bolezni je bil občutno lažji in prej so se vrnili na delovno mesto. Česen tako evidentno pomaga pri krepitvi in ohranjanju zdravega in močnega imunskega sistema.

  Česen ima tudi antimikrobno delovanje. Najbolj uspešen je pri odganjanju bakterij in virusov ter zatiranju glivic. Še ena čudovita lastnost česna je ta, da pametno ločuje med pomembnimi in odvečnimi bakterijami v našem telesu, medtem ko sintetični antibiotik še preveč hitro uniči tudi pozitivne bakterije. Česen v črevesju preprečuje gnitje, tako da olajša razmnoževanje mlečnokislinskih bakterij, to pa pripomore k ravnotežju črevesne flore.

  Zdravilna učinkovina, odgovorna za večino pozitivnih učinkov je alicin, ki deluje antibiotično in proti glivično, zaradi česar nas varuje pred škodljivci in skrbi za naše zdravje. A ta se skoraj v celoti uniči med kuhanjem in med vlaganjem, zaradi česar je edini način, da jo zaužijemo, uživanje surovega česna.

  Strok česna na dan, odžene zdravnika stran.

  5/5 - (5 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.