Jabolčni čaj

  Jabolčni čaj 1
  Deli naprej

  Jabolčni čaj je vrsta sadnega čaja, ki je po okusu zelo odvisen od vrste uporabljenih jabolk, saj so ta lahko kisla ali pa tudi sladka, značilen vonj po jabolkih pa ostane. Jabolko je sadež, ki raste na drevesu jablane in je kulturna rastlina, ki jo je vzgojil človek in tako razvil 7500 vrst jabolk. Jabolka že tisočletja gojijo v Aziji in Evropi, Slovenija pa ima tudi zelo ugodno lego za pridelavo jabolk, zato je tudi najpogostejši sadež, ki ga pridelujemo in se razlikujejo po okusu, barvi, kislosti, obliki in sestavi. Več o samem jabolku oziroma jablani si lahko preberete TUKAJ.

  Jabolka vsebuje veliko ogljikovih hidratov, vlaknine ter tudi vitamine, med katerimi je največji delež biotina, vitamina K, B6, C in minerale, mangan, kalij in železo, vsebuje tudi veliko antioksidantov in  polifenolov, količina metabolitov pa je odvisna od vrste in barve jabolka. Največ vseh koristnih snovi se nahaja v olupku, zato je najbolj koristno, da sveža jabolka zaužijemo skupaj z olupki.

  Jabolčni čaj

  Za pripravo jabolčnega čaja uporabljamo izključno ne škropljena jabolka.

  Jabolčni čaj je naravna zdravilna pijača, ki nas odžeja, v primeru gripe in prehlada pa nam pomaga zmanjšati vročino, očisti nam organizem in pospeši odstranjevanje toksinov iz telesa.

  Čaj lahko pripravimo iz 3 jabolk, ki jih operemo, narežemo na kose, pri tem med rezanjem odstranimo muho, pecelj in pečke. Narezana jabolka damo v lonec in zalijemo z 1 litrom hladne vode, ko voda z narezanimi jabolki zavre, pustimo na zmernem ognju vreti 15 minut, nato lonec pokrijemo in počakamo, da se čaj delno ohladi.

  Jabolčni čaj z dodatkom medu pripravimo tako, da na drobno narezano jabolko prelijemo z 500 ml vrele vode , posodo pokrijemo in pustimo stati eno uro, nato dodamo žlico medu, najprej zaužijemo koščke jabolka, nato pa počasi po požirkih popijemo še tekočino, čaj nas poživi in nam prežene duševno utrujenost.

  Jabolčni čaj z dodatkom cimeta je priljubljena pijača v nekaterih državah, kjer se pitje čaja nadomešča s kavo, cimet se zelo dobro ujema z jabolkom in se z dodatkom cimeta dopolnjuje okus in užitek pri pitju čaja.

  Za pripravo čaja za eno skodelico uporabimo srednje veliko jabolko, ki ga operemo, razrežemo na drobno in med rezanjem odstranimo muho, pecelj in semena, v lončku zavremo 200 ml vode in med vrenjem dodamo na drobno narezana jabolka in cimetovo palico, pustimo vreti 5 minut, nato lonček pokrijemo in počakamo da se delno ohladi. Čaj lahko sladkamo po svoji želji in okusu. Jabolčni čaj s dodatkom cimeta odganja žejo, ima poživljajoči učinek, čisti organizem, naravno odstranjuje toksine in tudi zmanjša vročino.

  Jabolčni čaj iz olupkov

  Jabolčni čaj pa lahko skuhamo tudi iz posušenih jabolčnih olupkov. V skodelico damo 5g posušenih ali 8 g svežih olupkov jabolk, jih zalijemo z 200 ml vroče vode, lonček pokrijemo in pustimo stati najmanj 15 minut.

  Čaj iz jabolčnih olupkov je po okusu odvisen od vrste jabolk, ki smo jih uporabili, saj so jabolka lahko sladka ali kisla, toda vonj čaja po jabolkih ostaja enak. Olupki jabolk vsebujejo največji delež vlaknin, nekaj vitaminov kot so, biotin, vitamin B6, K in C, od mineralov pa mangan, kalij in železo, zaželeno je, da jabolka uživamo sveža, skupaj z olupki.

  In že zanimivost;
  Rek, ”Jabolko na dan odžene zdravnika stran,” še ni znanstveno potrjen.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.